EU kaznila 11 giganata zbog kartela

Dodajte komentar

Antimonopolsko tijelo Evropske unije kaznilo je sa 302 miliona eura 11 proizvođača visokonaponskih kablova zbog udruživanja u kartel.

Komesar za konkurentnost EU Joakin Alumija rekao je danas da su te kompanije “veoma dobro znale da je ilegalno to što su radile” i da su zato “radile u velikoj potaji”.

Evropska unija je saopštila da se šest evropskih kompanija, kao i tri iz Japana i dvije iz Južne Koreje dogovorilo da među sobom raspodijele kupce 10 godina od 1999. godine s ciljem da se zaštite domaća tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Kadgod bi japanske i korejske kompanije dobijale zahtjeve od evropskih kupaca, obavijestili bi svoje evropske kolege i odbile ponudu”, saopštila je Evropska komisija.

Prema EU, predstavnici tih kompanija su se redovno sastajali u hotelima u Evropi i jugoistočnoj Aziji i dogovarali cijene kako bi obezbijedili da neka od njih ponudi najnižu a druge kupcima daju neprivlačne podatke.

Podzemni i podvodni visokonaponski kablovi se obično koriste za povezivanje elektrana na mrežu ili međupovezivanje mreža između različitih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *