GM: Zbog jednog dolara poginulo 13 osoba

Dodajte komentar

Dženeral Motors je 2005. godine odlučio da ne mijenja kontakt-bravu, čiji je kvar uzrokovao smrt 13 osoba, zbog dodatnog troška od jednog dolara po automobilu.

To piše u internom dokumentu GM-a pruženom na uvid američkim kongresnim istražiteljima.

Američki Komitet za energetiku i trgovinu objelodanio je dokumente GM-a, nakon što su zakonodavci zatražili od izvršne direktorke kompanije, Meri Bara, da objasni zašto kompanija na čijem je čelu nije uspjela da opozove 2,6 miliona automobila tokom perioda dužeg od jedne decenije, odnosno čim je primijećen problem sa kontakt-bravom, koja u vožnji može isključiti motor i blokirati volan, što je dovelo do brojnih udesa i najmanje 13 poginulih, prineo je Rojters.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kongresmenka iz američke države Kolorado, Dajana Degete, predstavila je dokument GM-a iz 2005. godine, koji prema njenim riječima, ukazuje na trošak od 57 centi po popravci.

Ona nije željela da dostavi javnosti taj dokument, a Rojters nije bio u stanju da dobije kopiju.

Ipak, agencija Rojters došla je u posjed jednog drugog dokumenta, odnosno elektronske prepiske između inženjera GM-a iz 2005, u kojoj oni razmatraju izmjenu kontakt-brave. U jednom od tih imejlova piše da bi cijena te izmjene bila dodatnih 90 centi po jedinici, dok bi dodatni troškovi alata iznosili 400.000 dolara.

Kako ocjenjuje Rojters, ovi poslednji troškovi obično budu amortizovani kroz nekoliko godina.

U drugom elektronskom mejlu, jedan od inženjena, DŽon Hendler, kaže da je njegov tim spreman da nastavi sa korišćenjem kontak-brave proizvođača Delfi automotiva koji je GM već odobrio, uprkos tome što je Delfi početkom 2002. obavijestio Dženeral motors da ta brava ne ispunjava specifikacije performansi GM-a.

Direktorka Dženeral motorsa Meri Bara provela je tri sata na saslušanju u Kongresu, gde je obećala da će taj proizvođač više voditi računa o bezbjednosti.

Od februara, GM je povukao 6,1 miliona svojih vozila zbog raznih neispravnosti, prvenstveno kontakt-brave koja se isključuje od vibracija tokom vožnje, i vazdušnih jastuka koji se ne aktiviraju u slučaju sudara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *