Venecuela: Protesti zbog poskupljenja

Dodajte komentar

Vlada Venecuele donijela je paket mjera za stabilizaciju ekonomije, koje uključuju poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

Država je pogođena rastom cijena i zabrinjavajućom nestašicom osnovnih namirnica, što je izazvalo višesedmične proteste i nerede.

Dok je većina stanovnika Venecuele bila zaokupljena nemirima na ulicama, socijalistička Vlada povećala je cijene hrane i drugih osnovnih dobara na koje je do sada davala subvencije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neki od demonstranata tvrde da nije bilo službene objave, ali da je sve poskupilo, prenosi Biznis.ba.

“Mlijeko je 180 bolivara, dvostruko skuplje nego prošlog mjeseca. Brašno je poskupilo 50 odsto, riža i sve osnovne namirnice su mnogo skuplje”, rekla je stanovnik Karakasa, Karina Borgez.

To je jedna u seriji mjera za stabilizaciju ekonomije i borbu protiv nestašice, koja je bila povod organizacije protesta.

Međutim, police su u državnim supermarketima i dalje prazne. Predsjednik Nicolas Maduro za situaciju krivi krijumčare i preduzetnike.

On je najavio i uvođenje nove potrošačke kartice.

“Uvodimo digitalizovanu elektronsku karticu pomoću koje ćete moći pristupiti svim uslugama. Koristićemo je da zaštitimo proizvode, ali i da biste imali pristup specijalnim ponudama”, kazao je Maduro.

Njena svrha je elektronsko skladištenje podataka o tome što ljudi kupuju u jeftinim državnim trgovinama, a onda preprodaju po višim cijenama na pijacama kada zavlada nestašica.

Tim potezom Maduro namjerava da suzbije crno tržište. Ekonomisti ga vide kao bolno, ali neophodno rješenje za devalvaciju domaće valute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *