Turci do sada investirali preko 6 miliona u Željezaru

Dodajte komentar

Toščelik je u nikšićku Željezaru, od njenog preuzimanja, u junu 2012. godine, uložio preko šest miliona eura. Za petogodišnji investicioni period planirano je ulaganje 35 miliona.

Direktor Sektora za opšte i kadrovske poslove u Toščeliku, Ranka Drašković, kazala je da su u Kovačnici instalirani novi strugovi za mašinsku obradu, čime su udvostručeni njeni kapaciteti, pišu Vijesti.

»Izgrađeni su temelji za novu rotacionu peć koja je možda jedina na prostoru Balkana. Sa tom peći tehničko-tehnološki proces je u potpunosti unaprijeđen, ogromne su uštede energije, mogući zastoji su izbjegnuti i samim tim povećani kapaciteti Kovačnice sa hiljadu na 2,7 hiljada tona mašinske obrade i gotove robe«, navela je Drašković.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oprema, prema njenim riječima, stiže iz Italije i ovih dana se očekuje montaža mašinskih i elektro djelova. U pogonu Energetike završena je montaža opreme za kompezaciju reaktivne energije, vrijedna 2,5 miliona eura, koja će doprinijeti i znatnim uštedama u potrošnji struje.

Drašković je dodala i da Nikšićani više neće imati problema sa zagađenim vazduhom, makar kada je Željezara u pitanju, jer je u funkciju stavljen novi sistem za otprašivanje, čime su zadovoljeni ekološki standardi.

»U ključnom pogonu, Čeličani, obavljena je modernizacija SKF jednog dijela procesa u topljenju čelika oko vakuumske podgrade, čime se postižu veće uštede i bezbjednost u radu. Radi se o potpuno novoj automatici i hidraulici«, saopštila je Drašković.

Ona je navela da u kompaniji razmatraju ponude za nabavku novog konti liva, koji je predstavljao usko grlo u proizvodnji, i koji će, zajedno sa novom rotacionom peći, obezbijediti kontinuitet proizvodnje.

Modernizacijom postrojenja, prema riječima Drašković, stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnika mjesta, zbog čega se očekuje da će broj radnika dostići cifru od 550.

»Sada je angažovano oko 220 radnika, jer kada nema proizvodnje nema potrebe za uposlenjem novih, a postojeći kadar je angažovan na montaži opreme. Radnici svakog petog u mjesecu primaju plate, isplaćuju se svi porezi i doprinosi prema državi, kao i obaveze prema dobavljačima i izvođačima radova«, kazala je Drašković.

RTCG.ME

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *