Trik koji praktikuju uspješni: Psihološko proljećno “čišćenje” glave

Dodajte komentar

Nije proljeće samo krivac za sređivanje garderobera, lošu koncentraciju, osjećaj umora i generalno čišćenje kuće. Neki psiholozi s pravom predlažu i proljećno čišćenje glave i sređivanje misli što mnogo lakše ide u ovom periodu godine koje znači nov život i novi početak. Iskusno koriste proljeće kako bi svoje klijente dodatno inspirisali da završe započeto i tako skinu terete sa ramena i iz glave.

Terri Cole je upravo ovakav savjetnik i poznata je i po triku ’psihološkog čišćenja u proljeće’. Kaže da možete u ovo doba godine okrečiti dom, izbaciti staru garderobu, kupiti novu proljećnu, poslati tepihe na hemijsko, ali morate, što je mnogo važnije, u proljeće ući sa manje tereta u glavi. Kako?

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prvo, (nemojte da vas mrzi) – sjedite i zapišite listu obaveza, stvari, događaja, svega što zauzima vaš ’misaoni prostor’. Sve zapišite, jedno po jedno. Od onoga što niste ili jeste rekli u nekom razgovoru a o čemu mislite, do kupovine svadbenog poklona, bukiranja ljetovanja, kafe sa prijateljem i rada na novom projektu. Vidjećete da će ovaj prvi korak značajno smiriti vaše misli. Istina je da će vas u prvi mah zaprepastiti šta se sve nalazi na listi, a osjećaj je ipak dobar. Kao posle cjelodnevnog velikog spremanja kuće.

Zatim se vratite na spisak tako što ćete precrtati sve što nema veze sa onim što ŽELITE, što vam TREBA i onim što želite da POSTANETE. Iznenadićete se koliko je toga što možete da eliminišite, a o čemu neprestano razmišljate i opterećujete se. (Ovome dodajte i podatak iz istraživanja Freda Luskina, profesora sa Stanforda koji kaže da čoveku dnevno kroz glavu prođe 60.000 misli, a od toga se čak 90 odsto ponavlja! To su te misli zbog kojih ne možete da zaspite, zbog kojih osjećate umor i koje usporavaju vaš mentalni procesor.)

Ono što je ostalo na listi treba da dobije svoje datume. Napišite rok za kupovinu poklona, datum kada ćete početi ili završiti novi projekat, posao koji vas čeka, kada ćete se vidjeti sa prijateljem. Dokazano je i provjereno da će upisivanje ovih datuma u kalendar ove misli i obaveze izbrisati iz spiska misli i neće vas više opterećivati. Kao da su već odrađene. A, nisu. Samo znate da ste ih napola riješili time što ste im odredili datume.

Probajte ovaj trik za pravo čišćenje misli. Nevjerovatno je koliko se dalje bolje i sabranije misli. (bizlife.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *