Poslanici traže od ministra ekonomije da Solanu “spase” od Eurofonda

Dodajte komentar

Želimo da se u ulcinjskoj Solani nastavi proizvodnja soli. Međutim, da bi se to desilo treba nam više od dobrih želja, rekao je juče u Skupštini ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

“Kakvu zakonsku mogućnost predlažete Vladi u konkretnom slučaju? Firma je privatizovana 2005. i sada se (kroz stečajni postupak) nalazi u ingirenciji Privrednog suda”, napomenuo je Kavarić.

Poslanici su juče ministra Kavarića najviše pitali o sudbini ulcinjske Solane “Bajo Sekulić” u stečaju i preostalih 49 radnika koji su nedavno dobili otkaze, a kojima se duguje 10 zarada. Solanom je godinama gazdovao Eurofond, povezan sa osobama bliskim biznismenu Veselinu Baroviću. Od 2005. kompanija je u stečaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poslanik Demokarstkog fronta Liljana Đurašković pitala je zašto Vlada nije prepoznala mogućnosti njenog razvoja, otkupila pakete dionica i nastavila proizvodnju soli. Kavarić je naglasio da se u Solani sprovodi klasični stečaj pod nadzorom stečajnog upravnika. On očekuje da će potraživanja radnika biti u cjelosti isplaćena. Poslanik Kluba albanskih partija Genci Nimanbegu pitao je kada će Vlada pokrenuti pitanje vlasništva nad Solanom kako bi država zaštitila svoj i interese radnika “od neodgovornog partnera”. “Ima li Vlada odgovornost za ovako neuspješnu privatizaciju? Sadašnji vlasnik ne želi da proizvodi so”, kazao je Nimanbegu koji je napomenuo da “ono što je KAP za Podgoricu, to je Solana za Ulcinj”. Kavarić je pozvao poslanike da razmisle o promjeni važećih zakone, ako žele da rješavaju pitanje Solane kako oni to žele.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *