Hvalite svoje zaposlene, vratiće vam se višestruko

Dodajte komentar

Poslovni svijet se često doživljava proračunatim i nezainteresovanim za bilo šta drugo, osim za postignute rezultate. Ali postoje i oni poslodavci koji su svjesni da su ljudi, a ne brojke, temelj svake kompanije, a da njihovoj produktivnosti i lojalnosti prema kompaniji doprinosi zdrava radna atmosfera u kojoj je zarada kompenzacija, a ne pohvala za rad.

Ali kako napraviti ovakvo okruženje? Uspostavljajući takozvanu ’kulturu pohvala’ kompanije svojim zaposlenima šalju poruku da im je stalo do njih i njihovih rezultata. Po savjetu portala Inc.com, najbolje je hvaliti:

Javno

Ljudima prija da budu pohvaljeni i javno izdvojeni zbog svojih dostignuća pred kolegama. U isto vrijeme ostali zaposleni uviđaju da vrijedan rad neće proći neopaženo.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iskreno

Neiskrenost se uvijek oseti, a pohvale koje ne dolaze iz srca neće proizvesti dobar efekat. Zaposleni će početi da preispituju motive koji se nalaze iza lažnih riječi hvale, dajući im mahom negativne konotacije.

Konkretno

Ponašanje koje se nagrađuje je ponašanje koje se dobija. Stoga je bolje pohvaliti konkretna dostignuća, nego rad u cjelini.

Pravovremeno

Vrlo je važno radnika pohvaliti odmah po završenom poslu. Na taj način poslodavac svojim zaposlenima šalje poruku da  pomno prati njihov rad, da je u toku sa svim što se u kompaniji dešava i da mu je stalo. Sa druge strane to je vrijeme kada i sam zaposleni očekuje pohvalu i kada će mu ona najviše goditi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *