Njemci u strahu: Zavisimo od Rusije

Dodajte komentar

Njemačka nije zainteresovana za eskalaciju sukoba sa Rusijom. Radi se na smirivanju situacije jer više od 6.000 njemačkih firmi i 300.000 poslova zavisi od Rusije.

Njemački političari, poslovni ljudi i većina građana protiv kažnjavanja Rusije.

Reči Angele Merkel, propraćene uvjerenjem da Zapad još nije dostigao tačku spremnosti da uvede ekonomske sankcije Rusiji, odražavaju stav ne samo njemačkog kancelara, već i njemačke poslovne zajednice i većine Nemaca, koji se protive uvođenju embarga Moskvi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za razliku od američkog zalaganja za front kažnjavanja Moskve zbog pripajanja Krima, Berlin je uvjeren da će sankcije biti nepotrebne i zalaže se za političko rješenje.

Trenutno razapet između zahtjeva saveznika s druge strane Atlantika i sopstvenih interesa, Berlin drži liniju između uvođenja nekih sankcija, ali do granice krupnijih interesa. Njemački “Metro“ je obustvavio planove za Rusiju, razvojna banka KFV stopirala ugovor sa ruskom bankom VEB, vrijedan 900 miliona eura, za investicije u srednja preduzeća.

Njemačka vlada je na neodređeno vrijeme suspendovala planirani ugovor vredan 100 miliona eura za odbrambenu grupu “Rajnmetal“ o izgradnji trening centra za ruske snage. Ali, BGA, glavno njemačko trgovinsko tijelo upozorilo da bi dalje ekonomske sankcije Rusiji bile “stvarna katastrofa“.

O tome nedvosmisleno govore razvijene ekonomske veze Berlina i Moskve. Prošle godine, bilateralni obim njihove trgovine iznosio je 77 milijardi evra. Oko 6.000 nemačkih firmi i preko 300.000 poslova zavise od ruskih partnera, sa ukupnim obimom investicija vijrednih 20 milijardi eura.

Njemačka je trenutno u EU najveći izvoznik u Rusiju. Njemačke automobilske kompanije bile bi prva žrtva sankcija Moskvi, jer oko polovine tog izvoza čine vozila i mašine. “Folksvagen“, Be-Em-Ve, MAN rade u Rusiji. “Opel“, koji je 2013. godine prodao 80.000 automobila u Rusiji, prošle nedelje je saopštio da već osjeća posledice napetosti s Moskvom.

Njemačka je zavisna od ruske energije. Oko 35 odsto gasa joj stiže upravo od Moskve, kao i 30 odsto nafte. Od ukupnog izvoza ruskog gasa Njemačkoj ide dvadesetak procenata, pa je ova zemlja za Moskvu drugi najveći kupac ovog energenta, odmah iza Ukrajine.

Rusija je, kao glavni njemački snabdijevač energentima, ali i drugim sirovinama, prema riječima ministra finansija u Moskvi Antona Siluanova, zabrinuta zbog mogućih efekata sankcija, posebno pošto su vodeće globalne agencije snizile kreditni rejting najvećih ruskih energetskih kompanija. Ipak, on je uvjeren da nema osnova za brigu o stabilnosti ukupne ruske ekonomije. On vjeruje da sankcije mogu da budu samo privremene:

“Mi imamo dobre uslove za biznis, a sankcije nisu potrebne niti Rusiji, niti zapadnim kompanijama”, smatra on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *