KAP može i sa 10.000 radnika

Dodajte komentar

Najveća kompanija za sekundarnu preradu aluminijuma u Turskoj “Šahinler”, mogla bi da otkupi kompletnu godišnju proizvodnju KAP-a, ako Uniprom Veselina Pejovića i formalno postane vlasnik podgoričke fabrike, kazao je vlasnik Šahinlera, Osman Šahin koji je obišao KAP. On kaže da bi za nekoliko godina u KAP-u moglo da radi čak 10.000 radnika.

Vlasnik kompanije “Šahinler”, Osman Šahi sa saradnicima obišao je KAP zajedno sa Pejovićem i razgovarao sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

“Moja kompanija u svom sastavu ima dva kombinata aluminijuma i to u Istanbulu i Ankari. Ima svoju luku u Bursi i svoje brodove. Godišnji promet kompanije je preko milijardu ipo eura, ima 40 godišnje iskustvo u sekundarnoj proizvodnji aluminijuma. Uvozimo 80 odsto sirovina i otkupićemo kompletnu godišnju proizvodnju KAP-a”, kaže Šahin.

KAP, kaže Pejović, trenutno proizvodi 4.000 tona mjesečno.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Za četiri mjeseca sa remontom ćelija u Elektrolizi “B” trebalo bi da povećamo proizvodnju za 1.500 , da dođemo do 6 000 tona”, kaže Pejović.

No Turci ne bi kupovali samo primarni aluminijum od KAP-a. “Išli bi na razvoj sirovina, pravljenje legura od sekundarnog aluminijuma, oni su zaintersovani za kompletnu proizvodnju i legura i ovog dijela primarnog metala”, pojašnjava Pejović.

“Ako uspijemo u naumu, mislim da ćemo dobiti kompaniju koja će biti korisna ne samo za Crnu Goru već i za cijeli region”, navodi Šahin.

U sklopu Šahinlera posluje sedam kompanija sa preko 1.000 radnika godišnje. Promet je preko milijardu ipo eura, Pejović je 06 aprila ugostiti predstavnike poljskog Impex metala, koji se bavi proizvodnjom limova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *