Kalač: Banke moraju smanjiti kamate na minus stanja

Dodajte komentar

Bankarski ombudsman Halil Kalač preporučio je bankama u Crnoj Gori da smanje kamatne stope na minusna stanja tekućih računa građana i kreditne kartice, jer su, kako je ocijenio, neopravdano visoke.

Kalač je kazao da nominalne i efektivne kamatne stope banaka na minusna stanja (overdraft kredit) i kreditne kartice opterećuju prihode i budžet domaćinstava i utiču na pogoršanje životnog standarda građana.

„U Crnoj Gori je na kraju decembra bilo 70,06 hiljada partija tekućih računa građana. Dozvoljeni, a realizovani minus, iznosio je 28,8 miliona eura”, rekao je Kalač.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je dodao da je prosječno ponderisana nominalna kamatna stopa iznosila 17,61 odsto, a efektivna 18,01 odsto na godišnjem nivou.

„Partija kreditnih kartica građana na kraju decembra bilo je 33,17 hiljada, sa ugovorenim iznosom duga od 52,6 miliona eura i stvarnim stanjem duga od 29,1 milion eura”, precizirao je Kalač.

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa iznosila je 15,43 odsto, a efektivna 15,7 odsto na godišnjem nivou.

„Za tako visoke kamatne stope na ovim bankarskim proizvodima, banke nemaju opravdanje i trebalo bi značajno da ih smanje”, poručio je Kalač.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je nastavljen rast tih kamatnih stopa, iako svi parametri ukazuju da bi trebalo da dođe do njihovog smanjenja.

„Pasivne kamatne stope na depozite ostvarene su ispod tri odsto na godišnjem nivou u prošloj godini i imaju tendenciju pada u prvim mjesecima ove. Depoziti građana i ukupni depoziti imaju trend rasta”, kazao je Kalač.

Poređenja radi, kamata na bankarski proizvod – overdraft kredit u EU je 7,9 odsto, u Hrvatskoj 11,39 odsto, a u Makedoniji 11,2 odsto.

„Ukoliko je inflatorni rizik sveden na minimum, cijena kapitala (depozita) ispod tri odsto na godišnjem nivou, depoziti u stalnom rastu, postavlja se logično pitanje zašto su tako visoke kamatne stope za overdraft kredite, oko 24 odsto u prvim mjesecima ove godine, i kreditne kartice”, pitao je Kalač.

On je rekao da su kreditne kartice vezane za euro i da su limiti i rate izraženi u toj valuti.

„Kako je kamatna stopa Euribora na nivou manjem od jedan odsto, postavlja se pitanje otkud onda kamate na kreditne kartice tako visoke”, smatra Kalač.

On je tražio da ga banke u roku od 30 dana obavijeste o eventualnom prihvatanju preporuke i njenoj realizaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *