Turska curenje podataka na YouTubeu smatra objavom rata

Dodajte komentar

Turska bi mogla blokirati i druge društvene mreže, a ne samo Youtube i Twitter budu li korisnici objavljivali snimke ili dokumente koji prijete državnoj sigurnosti, objavili su u četvrtak vladini izvori, pošto su objavu snimka na kojoj se vidi planiranje vojne operacije u Siriji proglasili objavom rata Turskoj.

Turske telekomunikacione kompanije pokrenule su u četvrtak postupak blokiranja YouTubea jer je anonimno objavljen snimak rasprave šefa obavještajaca, zamjenika zapovjednika oružanih snaga i ministra vanjskih poslova o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, jedan od onih koji su bili na snimku, nije rekao na koga se odnosi njegova optužba, ali premijer Taip Erdogan kojeg u nedjelju čekaju važni lokalni izbori, kaže kako je on meta internetske operacije blaćenja koju vodi američki islamski vjerski vođa koji ga želi svrgnuti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Fethullah Gulen, klerik o kojem je riječ, opovrgava te tvrdnje, prenosi Reuters. “Dogodio se internetski napad na republiku tursku, na našu zemlju, našu voljenu naciju. To je jasna objava rata protiv turske države i nacije”, rekao je Davutoglu novinarima u Konji.

Turska je vlada u prošli četvrtak donijela odluku o blokadi pristupa Twitteru u toj zemlji i nedelju dana prije lokalnih izbora 30. marta izazvala brojne kritike protiv cenzure u turskim medijima i osudu iz Evropske unije, a ankarski upravni sud naredio je u srijedu ukidanje te kontroverzne odluke turske vlade.

Gotovo 53 miliona Turaka pozvano je u nedjelju na lokalne izbore, ključne za sve nepopularniju vladu i stranku premijera Taipa Erdogana opterećenu optužbama za korupciju, a u opštem talasu nepovjerenja i polarizacije zemlje i opozicija i vladajući pozivaju na oprez zbog mogućih prevara.

Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *