Teška suša u Kaliforniji izazvala novu zlatnu groznicu

Dodajte komentar

Najgora suša u Kaliforniji u nekoliko stotina godina izazvala je mini zlatnu groznicu i amaterski tragači za zlatom pretražuju presušena korita rijeka u podnožju Sierra Nevade koja je sredinom 19. vijeka privlačila hiljade lovaca za zlatom. 

Amateri, avanturisti i čitave porodice pretražuju po nekoliko puta nedeljno isušena riječna korita koja dugo vremena nisu bila dostupna i to istom tehnologijom korištenom u doba velike zlatne groznice – prosijavanjem rječnog pijeska kroz mreže koje zadržavaju zlatne grumene.

Jedna od najgorih suša koje su pogodile Kaliforniju prisilila je lokalne i savezne vlasti da ograniče potrošnju vode stanovništvu. Nizak nivo vode u potocima i rijekama ugrožava i riblji fond i životinjski svijet.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog suše su se nakon dugo vremena opet pojavile stare ceste, mostovi, željezničke pruge i odbačeni automobili. U Folsom Lejku suša je otkrila ostatke rudarskog grada Mormon Islanda iz vremena zlatne groznice koji je poplavljen gradnjom brane 1950-ih.

Prodavnice  bilježe i po 25 posto veću potrošnju za predmetima poput lopata, kanti, mreža, gumenih čizama, karti i knjiga o potrazi za zlatom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *