Pocinje izgradnja kilometarskog nebodera

Dodajte komentar

Najviša gradevina na svijetu pocinje sa izgradnjom krajemaprila ove godine. Naravno, u pitanju je još jedan megalomanski projekt, vrijedan više od milijardu dolara koji ce nadmašiti visinu Burj Khalifa.

Sudbina Kingdom Towera (Burj al Mamlakah) bila je neizvjesna posljednje tri godine. Projekt gradnje novog najvišeg tornja na svijetu nekoliko puta je naišao na probleme, a sada je napokon poznat datum službenog pocetka gradnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Investitori su odredili da datum pocetka izgradnje bude 27. aprila i napokon odabrali gradevinske kompanije koja ce voditi ovaj projekt. “EC Harris i Mace” zaduženi su za ovaj megalomanski pothvat u Saudijskoj Arabiji vrijedan više od milijarde dolara, piše Gizmodo.

Gradevina ce biti visoka jedan kilometar, ali još uvijek niko ne zna odgovor na pitanje kako ce život na tim visinama uticati na ljude ili kako ce funkcionirati liftovi u tornju.

Arhitekta Adrian Gill koji ga je dizajnirao kaže kako ce se u hodu raditi neke modifikacije. “Na ekstremnim visinama liftovi ce se dizajnirani tako da se krecu sporije ili “odmaraju na sredini”, rekao je Gill.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *