MMF poziva Venecuelu na hitno sprovođenje ekonomskih mjera

Dodajte komentar
Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u četvrtak Venecuelu koja je u teškoj političkoj i ekonomskoj krizi, da odmah počne sprovođenje mjera za suzbijanje inflacije i povratak rasta.

“Hitno su potrebne mjere za smanjenje neravnoteže i za ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena”, rekao je Bill Murray, portparol te ustanove koja je u zategnutim odnosima s Caracasom već niz godina.

Venecuelu koja ima godišnju inflaciju veću od 57 posto, zahvatili su veliki protesti protiv režima predsjednika Nicolasa Madura koji je na dužnosti zamijenio Huga Chaveza nakon njegove smrti u martu 2013.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Čini se da je zemlja suočena s velikim teškoćama”, kazao je portparol Fonda, ponovivši da je ustanova spremna pomoći venecuelskim vlastima.

Veze Venezuele i Fonda su ipak na mrtvoj tački. Zemlja već osam godina odbija ekonomske procjene koje MMF svake godine radi za svoje države članice.

Veze su se pogoršale kada je MMF, sa sjedištem u Wašingtonu, u aprilu 2002. pružio podršku kratkotrajnoj vladi proizašloj iz neuspjela državnog udara protiv bivšeg predsjednika Huga Chaveza.

Bivši prvi čovjek Venezuele pokrenuo je 2007. projekt Južne banke ne bi li se oslobodio MMF-a i Svjetske banke, ali nikad nije ostvario svoju prijetnju o odlasku iz dvije sestrinske ustanove Bretton Woodsa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *