Manjinski akcionari EPCG tuže A2A i Prvu banku

Dodajte komentar

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede (EPCG) podnijelo je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Prve banke i italijanske kompanije A2A zbog, kako je navedeno, sticanja protivpravne koristi od 504,94 hiljade eura. 

Predsjednik Udruženja, Vasilije Miličković saopštio je da je najveća finansijska transakcija na tržištu kapitala u Crnoj Gori odrađena na osnovu lažne potvrde koju je izdala Prva banka.

“Na bazi te lažne potvrde, A2A je opljačkala sedam hiljada građana Crne Gore, malih akcionara EPCG, za 504,94 hiljade eura”, naveo je Miličković u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U krivičnoj prijavi je objašnjeno da ni A2A ni Prva banka nijesu mogli 23. septembra 2009. godine da znaju da će od ukupnog broja akcija u vlasništvu preduzeća i građana, odnosno 13,64 miliona biti prodato 12,02 miliona akcija da bi uplatili 100,99 miliona eura. To su mogli znati par dana kasnije kad su se sabrali svi prodajni nalozi sedam hiljada građana koji su se odlučili na prodaju.

“Znači 23. septembra 2009. nijesu mogli znati da će kupac A2A kupiti tačno 12,02 miliona akcija EPCG u vlasništvu malih akcionara. Zato je potvrda Prve banke od 28. septembra 2009. lažna, jer se u njoj navodi da je 23. septembra uplaćeno na zajednički račun 100,99 miliona eura na ime ponuđenih akcija malih akcionara što je bilo nemoguće znati i uplatiti 23. septembra”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Na bazi te lažne potvrde realizovana je, kako se navodi, pljačka malih akcionara jer im nije uplaćen puni iznos već 100,48 miliona eura, odnosno 504,94 hiljade eura manje.

U prijavi je Udruženje manjinskih akcionara EPCG predložilo da državni tužilac izvrši uvid u potvrdu Prve banke izdatu 28. septembra 2009. i sasluša odgovorne iz Prve banke, A2A, Monte Adria broker dilera iz Podgorice, Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) i Savjeta za privatizaciju.

Miličković je kazao da ukoliko krivična prijava završi u tamnim podrumima crnogorskog sudstva, manjinski akcionari se neće žaliti Strazburu ni Briselu, već Komisiji za hartije od vrijednosti iz Njujorka i američkoj Ambasadi u Podgorici, jer se to u praksi pokazalo najdjelotvornije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *