Minimalne plate u EU od 174 do 1.921 euro

Dodajte komentar

U Evropskoj uniji su u januaru minimalne plate značajno varirale, od svega 174 eura u Bugarskoj do 1.921 eura u Luksemburgu, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku Eurostata.

Kada se uzmu u obzir cjenovne razlike među zemljama, disparitet između članica EU iznosi 1:11 , odnosno 1:5 prema standardu kupovne moći.

Eurostat je rangirao zemlje EU u tri grupe prema nivou minimalne plate.

Prvu grupu čine zemlje sa minimalnom platom ispod 500 eura i u njoj se nalaze: Bugarska, Rumunija, Letonija, Litvanija, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U drugoj grupi, sa minimalnom platom od 500 do 1.000 eura nalaze se: Portugalija, Grčka, Malta, Španija i Slovenija, dok treću grupu, sa minimalnim platama iznad 1.000 eura, čine: Britanija, Francuska, Irska, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Treba uzeti u obzir da su plate u zemljama EU koje nisu članice eurozone (Bugarska, Češka, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Britanija) izražene u eurima podložne promjenama deviznog kursa, navodi Eurostat.

Danska, Njemačka, Italija, Kipar, Austrija, Finska i Švedska nisu uključene u obračun, budući da nemaju nacionalne propise o minimalnoj plati, ili oni variraju u zavisnosti od sektora ili profesija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *