Hrvati neće odobriti trasu podmorskog kabla ni u narednih pet godina?

Dodajte komentar

Iako je najavljivano da bi gradnja podmorskog energetskog kabla sa italijanske strane uskoro mogla da počne, iz hrvastkog Ministarstva ekonomije, nemaju namjeru da odobre da kabab prođe kroz njihov dio mora, makar dok ne završe obilježavanje koncesijskih područja za eksploataciju ugljovodonika.

“Hrvatska se načelno ne protivi polaganju podmorskih električnih vodova kroz dio epikontinentalnog pojasa Hrvatske, ali predložena trasa polaganja podmorskih električnih vodova ne može se odobriti dok nijesu poznate buduće granice koncesijskih područja za eksploataciju ugljikovodika u epikontinentalnom pojasu Republike Hrvatske“, saopšteno je Radiju Antena M iz hrvatskog Ministarstva ekonomije.

Predstavnicima TERNE, poručuju iz hrvastkog ministasrtva, obrazloženo je da trasa polaganja podmorskih električnih kablova u cjelini mora da zaobiđe granice budućih utvrđenih ležišta ugljovodonika. Stoga, najviše što mogu da urade, je da obećaju da će, kada završe istraživanje, biti spremni da daju odobrenje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Republika Hrvatska uz tako veliki broj nepoznanica ne može odobriti predloženu trasu polaganja podmorskih električnih vodova. U najboljem slučaju, Hrvatska može sklopiti neobvezujući sporazum kojim bi iskazala svoju spremnost za odobrenje polaganja podmorskih električnih vodova kroz dio epikontinentalnog pojasa Republike Hrvatske, nakon završetka istražnih radova radi utvrđivanja ležišta ugljovodonika u tom području, odnosno definisanja granica budućih koncesijskih područja za eksploataciju ugljikovodika“, ističe se u saopštenju.

U skladu sa odredbama Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, istraživanje može da traje do pet godina.

“U toku je raspisivanje javnih nadmetanja koja će trajati 6 mjeseci po njihovom okončanju i izdavanju dozvola za istraživanje ugljikovodika moći će se preciznije utvrditi rokovi do kojih će biti odobreno istraživanje u pojedinom istražnom prostoru“,poručuju iz hrvatskog ministarstva.

Iz hrvatskog ministarstva naglašavaju da postoje druge opcije za koje nije potrebna dozvola Hrvatske.

“Više puta im je govoreno da trasa polaganja predmetnog podmorskog električnog voda ne treba nužno da prelazi produžetak granice teritorijalnog mora između Hrvatske i Crne Gore te granicu epikontinentalnog pojasa između Hrvatske i Italije, u kojem slučaju odobrenje naše države za trasu polaganja predmetnog podmorskog električnog voda nije potrebno“, dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsjednik borda direktora CGES-a Dragan Laketić za Antenu M kazao da posao sa crnogorske strane ide kako je planirano.

“Neke aktivnosti na terenu u Lastvi Grbaljskoj su već počele, pripremne aktivnosti. To je inače građevinska dozvola za pripremne radove. I najpovoljniji ponuđač je u fazi potpisivanja ugovora sa svojim podizvođačem, to je neka građevinska firma iz Crne Gore, o definisanju uslova i početku gradnje. Mi se nadamo da će to biti vrlo brzo, recimo u narednih mjesec“, istakao je tada Laketić.

Podsjećamo, predstavnici Terne, crnogorske Vlade i CGES-a sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su u novembru 2010.

AntenaM/CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *