Dakić: Banke u Crnoj Gori su stabilne

Dodajte komentar

Mala i otvorena crnogorska ekonomija mo že se prilagoditi svim promjenama i novim zahtjevima i regionalnih i globalnih ekonomskih izazova. Koristimo evropsku valutu i mislim daje to jedna od najvećih tekovina crnogorske ekonomije kojaje vratila povjerenje u bankarski sistem Crne Gore, kazao je Milojica Dakić, guverner Centralne banke CG otvarajući prve „Dane bankarstva“, koji su juče počeli u Kolašinu, u organizaciji Saveza studenata Ekonomskog fakulteta iz Podgorice.

Dakić je podsjetio da je Crna Gora povoljnostima poreskog sistema privukla veliki broj investitora i po tome bila lider u regionu, piše Pobjeda.

Analizirajući učinak Centralne banke Crne Gore, guverner Dakić je kazao da je ova institucija svojim autoritetom ostvarila dobru saradnju sa međunarodnim institucijama.

„Sarađujemo sa MMF-om, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Imamo kao institucija i ulogu i odgovornost koju uspješno izvršavamo kada su u pitanju pristupni pregovori EU“, kazao je Milojica Dakić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je podsjetio na principijelno insistiranje da banke smanje kreditne stope do čega je došlo, ali bez posljedica po kreditnu aktivnost poslovnih banaka.

Inicirane su i promjene Zakona o mjeničnom plaćanju koje su dale više prostora povjeriocima. Kada su u pitanju preporuke koje je Centralna banka dala Vladi za tekuću godinu, Dakić je izdvojio strategiju upravljanja javnim dugom u naredne tri godine, usvajanje fiskalnih pravila i zaustavljanje daljeg davanja državnih garancija.

„Crnogorsko bankarstvo je postiglo stabilnost, likvidnost banaka je zadovoljavajuća, a takođe su i depoziti u porastu,“ kazao je Dakić.

U daljem toku rada prvih „Dana bankarstva“ Relja Đurović, direktor sekotora stanovništva Erste banke, je govorio na temu „Zadovoljan klijent početak i kraj svake priče“.

Nikola Milović, direktor sektora podrške i organizacije u Hipotekarnoj banci, analizirao je „Osnivanje i organizaciju komercijalnih banaka“. O strateškom marketingu na primjeru svoje banke je govorio Vladan Rakonjac, direktor sektora za strategiju i marketing u Societe Generale banci. 

Popodnevni dio rada, pred pažnjom 130 studenata, obilježila su predavanja prof. dr Saše Popovića i mr Ristana Stijepovića o finansijskom restukturiranju duga u Crnoj Gori.

Pobjeda/CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *