Rusiju napušta 150 milijardi dolara?

Dodajte komentar

Ukoliko se pogorša kriza u Ukrajini, iz Rusije bi ove godine moglo da bude povučeno oko 150 milijardi dolara investicija, upozorila je Svjetska banka.

Istovremeno, BDP Rusije mogao bi ove godine da bude negativan i da opadne za 1,8 odsto.

“Svjetska banka razvila je dva scenarija za Rusiju. Izgledi za njih zavise u velikoj mjeri od obnavljanja povjerenja preduzetnika i potrošača i geopolitičkih rizika”, piše u njenom izvještaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ako se sukob Rusije i Ukrajine pogorša, mogla bi da se pojavi neizvjesnost u pogledu sankcija Zapada i odgovora Rusije na njih”, upozorila je Svjetska banka.

To bi dodatno moglo da umanji povjerenje preduzetnika i potrošača, destabilizuje tržište i umanji perspektivu za domaću potrošnju i privredni rast, navodi Banka.

Po niskorizičnom scenariju, Rusija bi ove godine mogla da ostvari rast BDP-a od 1,1 odsto, dok bi u gorem slučaju on bio negativan i iznosio bi minus 1,8 odsto.

Zanimljivo je da bi, prema procjenama stručnjaka Svjetske banke, u 2015. godini po niskorizičnom scenariju rast BDP-a bio 1,3 odsto, dok bi u još rizičnijoj varijanti razvoja događaja, Rusija ostvarila još veći rast BDP-a od 2,1 odsto.

Svjetska banka podsjeća da je rast BDP Rusije već u prošloj godini usporio na 1,3 odsto, sa 3,4 odsto u godini pre i navode da je nedostatak strukturnih reformi doveo do erozije poslovnog i potrošačkog povjerenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *