EU: Cijena interneta je previsoka

Dodajte komentar

Internet provajderi u Evropi imaju izuzetno neujednačene cijene za širokopojasni internet, zbog čega se potrošači često osjećaju zbunjeno i prevareno, pokazali su rezultati jednog istraživanja koje je sprovela Evropska komisija.

Prema tom istraživanju, evropski internet provajderi isporučuju u prosjeku tek 75 odsto brzine koju potrošači plaćaju, preneo je Frans pres.

Drugo istraživanje je pokazalo da cijena koja se naplaćuje za pristup internetu varira do 400 odsto od jedne do druge članice Unije, pa tako dok korisnici u Litvaniji plaćaju u prosjeku deset evua mjesečno za standardni ugovor od 12-30 megabita u sekundi, Poljaci za isti paket plaćaju cenu od 140 eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među jeftinijim članicama EU za širokopajasni internet su Rumunija i Letonija, dok su Španija, Irska i Hrvatska među najskupljima.

Pozivajući se na rezultate četiri studije, evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Kros, izjavila je da je 400 miliona internet korisnika u EU suočeno sa “geografskom lutrijom” prilikom izbora svog internet provajdera.

“Ne postoji jedinstveno tržište za internet i to mora biti promijenjeno”, izjavila je Kros.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *