Otkazan G8, Rusija se nije nešto potresla

1 komentar

Otkazan samit Grupe osam najrazvijenijih svetskih privreda, planiran za jun u ruskom odmaralištu Sočiju, potvrdila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkelova je na Samitu o nuklearnoj bezbjednosti u Hagu, saopštila da je samit G8 otkazan zbog “ruske agresije prema Ukrajini”.

Pred toga, ona je istakla da G8 neće postojati ni kao format sve dok ne postoji odgovarajuća politička klima, uz napomenu da će lideri sedam najvećih privreda razgovarati na temu ukrajinske krize na hitnom sastanku u Hagu, ali se ne očekuju neke konkretne odluke, prenijela je agencija AP.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

SAD i preostale članice G7 su već otkazale pripreme za samit G8, koji je trebalo da se održi u junu u Sočiju, kao odgovor na pripajanje poluostrva Krima Rusiji.

Britanski premijer David Cameron je prethodno na Samitu u Hagu takođe rekao da je “apsolutno jasno” da sastanak svjetskih lidera u Sočiju neće biti održan zbog situacije oko Ukrajine.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio kako “nije nikakva velika tragedija” ako njegova zemlja bude izbačena iz G8.

Ukoliko naši zapadni partneri vjeruje da je taj format preživio, mi ga se nećemo držati, rekao je Lavrov za novinare u Hagu, gde su se lideri G7 sastali bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

Ruski ministar spoljnih poslova je istakao kako je Rusija dugo vjerovala svojim zapadnim partnerima i da ima svoje mišljenje o vrijednosti njihovih obećanja.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *