Japan uz saveznike, protiv Rusije

Dodajte komentar

Japan će Ukrajini pružiti finansijsku pomoć od 1,5 milijardi dolara, potvrdila je vlada, nakon što je klub bogatih zemalja precrtao Rusiju sa liste članica.Japanski premijer Šinzo Abe saopštio je odluku u vrijeme kada su svjetski lideri, uključujući predsjednika SAD Baraka Obamu, otkazali predstojeći samit Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) u Sočiju, navodeći da će umjesto toga biti održan sastanak G7, bez Moskve, prenosi agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Glavni sekretar vlade Jošihide Suga rekao je novinarima u Tokiju da je Kijevu potrebna pomoć u vreme velikih finansijskih teškoća.

“Veoma je važno da svaka zemlja iz međunarodne zajednice pruži podršku Ukrajini da bi ta zemlja, koja se suočava sa ozbiljnom ekonomskom situacijom i političkom konfuzijom, mogla da se vrati na put privredne stabilnosti”, rekao je on.

Abe je poručio da će Japan pomoći Ukrajini sa 1,5 milijardi dolara, pod uslovom da Kijev postigne sporazum sa Međunarodnim moneatrnim fondom o ekonomskim reformama.

Japan se pridružio SAD i drugim zapadnim saveznicima u vršenju pritiska na Moskvu zbog Krima, ali je situacija stavila japanskog premijera u nezgodan položaj, budući da je od dolaska na vlast krajem 2012. imao nekoliko susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pored toga, Abe je jedan od malobrojnih prozapadnih lidera koji su prisustvovali otvaranju Zimskih olimpijskih igara u ruskom gradu Sočiju i razgovarali s Putinom. Situacija je posebno osetljiva, budući da Japan u potpunosti zavisi od uvoza energenata, a Rusija je ključni globalni dostavljač gasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *