Istekla garancija za Eriksonovu opremu za digitalizaciju?

Delegacija Evropske unije u Podgorici još nije objavila prepisku sa Ministarstvom za informaciono društvo, koja je, navodno, bila osnov za dodatnu isplatu 400 hiljada eura Eurotelu, javio je Radio Antena M.

Ministarstvo negira da je uputilo takav zahtjev i smatra da je ugradnja opreme bila obaveza italijanske kompanije po ugovoru potpisanom u maju 2011. godine, vrijednom preko milion i po eura.

U međuvremenu, prema saznanjima Antene M, istekla je garancija za opremu koju je Eurotel kupio od Eriksona, a Italijani nijesu obnovili licencu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Radija Antene M su kazali da 20 dana čekaju odgovor Delegacije Evropske unije u Podgorici na njihova pitanja u vezi sa isplatom oko 400 hiljada eura italijanskoj kompaniji Eurotel, na ime ugradnje opreme za prvu fazu digitalizacije crnogorske radio difuzije.

Zvaničnog odgovora, međutim, još nema, a  nezvanično im je rečeno da odgovore treba da pripremi šef sektora za sprovođenje IPA projekata u Delegaciji Evropske unije Andre Lis, a onda odobri Brisel.

Od Delegacije su tražili dokument koji dokazuje njihovu trdnju da je Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije zahtijevalo naknadno plaćanje italijanskoj kompaniji.

Mađutim, iz tog Vladinog resora negirali su navode Delegacije, napominjući da oni nijesu potpisnici ugovora sa Eurotelom, pa nijesu ni mogli tražiti dodatnu isplatu.

I po tumačenju Ministarstva, italijanska kompanija bila je obavezna da, kao pobjednik tendera, obavi čitav posao, dakle i montiranje opreme, pa im nije jasan osnov za isplatu još 400 hiljada eura.

U međuvremenu, dio predajnika koje je Eurotel instalirao ne radi, a kvarovi još nijesu otklonjeni. Uprkos tome, stručnjaci italijanske kompanije ne pojavljuju se na licu mjesta, nego pokušavaju da iz Milana riješe probleme.

Vođa projekta digitalizacije u RDC-u Bojan Domazetović rekao je da oni i dalje obezbjeđuju Eurotelu i Drenkovskom daljinski nadzor, te pokušavaju daljinski da izvrše određena podešavanja kako bi učinili rad mreže što stabilnijim.

„Ali još uvijek ima problema koji moraju biti riješeni”, pojasnio je Domazetović.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, problemi bi mogli uskoro da postanu i veći. Opremu za tzv. centar mreže, u kojem se signal priprema za distribuciju, Eurotel je kupio od kompanije Erikson. Šveđani daju garancije na svoje proizvode, a nakon toga neophodno je obnavljanje licence. Eurotel je, prema našim izvorima, nije obnovio.

Takve informacije stigle su i do RDC.

“Ono što mogu reći je da Eurotel po ugovoru treba da ima garanciju na svu opremu tri godine. Što se tiče opreme Eriksona imao sam informaciju da je ta garancija istekla, šta je Eurotel uradio kasnije nemam informaciju“, naglasio je Bojan Domazetović. CdM

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *