Hrvati još ne daju odobrenje za gradnju kabla, Terna uvjerava da će riješiti problem

Dodajte komentar

Iako je najavljivano da bi gradnja podmorskog energetskog kabla sa italijanske strane uskoro mogla da počne, kako saznaje Radio Antena M, problem i dalje predstavlja Hrvatska koja, ni nakon više od šest mjeseci, nije dala odobrenje za prolaz.

“Što se tiče italijanske strane mi znamo za problem Terne o obezbjeđivanju prolaza kroz hrvatske teritorijalne vode, ali nas oni uvjeravaju da je situacija pod kontrolom, u smislu da će oni na vrijeme obezbijediti prolaz kako bi njihov dio projekta mogao biti završen na vrijeme. To su zvanične informacije koje dobijamo od Terne, čak su nam rekli da postoji neki alternativni pravac u slučaju da ne bude moglo da se prođe kroz hrvatske teritorijalne vode”, potvrdio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Dragan Laketić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Laketić kaže da je Hrvatska iskazala rezerve od samog starta, kada je italijanska Terna stupila u kontakt sa njima. Iako prema riječima Laketića nemaju ništa protiv izgradnje kabla, Hrvate brinu njihovi interesi u podmorju.

“Hrvati planiraju istraživanje nafte i gasa i vjerovatno to planirano istraživanje ima određeni konflikt sa trasom dalekovoda. Oni bi prvo htjeli da definišu tačke bušenja u svom podmorju, da se ne bi desilo da se poklope tačke bušenja sa trasom kabla, da jedno drugom ne smeta”, objašnjava Laketić.

Laketić dodaje i da posao sa crnogorske strane ide kako je planirano, pa je tako juče objavljen tender za izvođača radova za dalekovod Čevo – Pljevlja.

Podsjetimo i da je Ministarstvo održivog razvoja izdalo CGES-u građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj.

“Neke aktivnosti na terenu u Lastvi Grbaljskoj su već počele, pripremne aktivnosti. To je inače građevinska dozvola za pripremne radove. I najpovoljniji ponuđač je u fazi potpisivanja ugovora sa svojim podizvođačem, to je neka građevinska firma iz Crne Gore, o definisanju uslova i početku gradnje. Mi se nadamo da će to biti vrlo brzo, recimo u narednih mjesec”, kazao je Laketić.

Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i CGES-a sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije potpisali su u novembru 2010. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *