WTTC: Crna Gora prva prema stopi rasta u ovoj godini

Crna Gora je u izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) zadržala prvo mjesto prema prognoziranoj stopi rasta u ovoj godini.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da je Crna Gora rangirana na prvo mjesto i prema očekivanoj stopi rasta u narednom desetogodišnjem periodu.

Prema izvještaju WTTC-a, koji analizira trendove rasta 184 zemlje u kojima je turizam strateška grana, ukupni odnosno direktni i indirektni doprinos turizma i putovanja bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosio je 714,2 miliona EUR ili 20 odsto BDP-a u prošloj godini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Prognozira se rast od 13,2 odsto u ovoj, kao i rast od 8,8 odsto prosječno godišnje u narednom desetogodišnjem periodu, odnosno 37,2 odsto BDP-a u 2024. godini”, rekli su iz Ministarstva.

Turistički razvoj zemlje, kako su dodali, fokusiran je na privlačenje stranih investicija u cilju obezbjeđenja dugoročnog turističkog razvoja Crne Gore, pa su uspješno valorizovane i neke atraktivne lokacije crnogorskog primorja.

Investicije u turizam i putovanja u prošloj godini, prema izvještaju WTTC-a, iznosile su 208,3 miliona EUR ili 28 odsto ukupnih investicija.

“Predviđa se rast od 14,3 odsto u ovoj godini, kao i rast od 8,7 odsto prosječno godišnje tokom narednih deset godina, odnosno 549,6 miliona EUR u 2024. godini ili 52,3 odsto ukupnih investicija”, rekli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da su u prošloj godini turizam i putovanja direktno generisali 14,5 hiljada radnih mjesta, odnosno 8,8 odsto ukupne zaposlenosti, dok je ukupni doprinos turizma i putovanja zaposlenosti bio 18,3 odsto.

U ovoj godini očekuje se rast od 14 odsto.

WTTC rangirao je Crnu Goru i na 135. mjestu prema apsolutnoj veličini u prošloj godini i 36. poziciji prema visini doprinosa BDP-u u prošloj godini.

Ministarstvo u saradnji sa Monstatom prati efekte turizma na privredu i to, prije svega, zbog činjenice da je dobra statistička osnova preduslov za objektivno sagledavanje postignutih rezultata, donošenje pravih poslovnih odluka i realno utvrđivanje i projektovanje ciljeva ekonomske politike.

Check Also

Veliko interesovanje zakupaca za projekat Boka Place

Krajem 2020. godine, Porto Montenegro je javnosti predstavio svoj dugoočekivani projekat – inovativan i urban …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *