Vol Strit: Oprezno zbog Ukrajine

Dodajte komentar

Na Vol Stritu se ove nedelje očekuje oprezno trgovanje, nakon snažnog prošlonedeljnog rasta cijena dionica, a smjer tržišta zavisiće o razvoju situacije u Ukrajini i novim ekonomskim pokazateljima.

Dow Jones indeks prošle nedelje je skočio 1,5 posto, na 16.302 boda, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.866 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 4.276 bodova.

Prošle nedelje ulagače ohrabrili solidni makroekonomski podaci, koji idu u prilog tezi da su prethodni slabi pokazatelji bili posljedica loših vremenskih prilika, a ne slabosti temelja američke ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Povjerenje u ekonomiju očito imaju i čelnici američke centralne banke koji su prošle nedelje smanjili programe kupovine obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

Uspon cijena dionica poremećen je samo u srijedu, kada je predsjednica Feda Janet Yellen kazala da bi programi kupovine obveznica mogli biti sasvim ukinuti ujesen, a šest mjeseci kasnije moglo bi uslijediti prvo povećanje ključnih kamata.

No, šok je kratko trajao jer je većina analitičara zaključila da bi do povećanje kamata ipak moglo doći tek u drugoj polovini iduće godine, a ne u prvoj, pa su cijene dionica do kraja nedelje porasle.

U petak je u jednom trenutku S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordan nivo, no kasnije je skliznuo s nje jer su se ulagači odlučili na dobitnu prodaju. U kojem će smjeru tržište ove nedelje krenuti, ostaje da se vidi.

„Teško je reći u kojem će smjeru cijene dionica krenuti jer je puno neizvjesnosti. Osjećaju li se ulagači sigurnima nakon izjave Yellen? Osjećaju li se sigurnima u vezi Ukrajine?“, kaže Drew Wilson, analitičar u fondu Fenimore Asset Management.

Smjer tržišta mogli bi odrediti ekonomski podaci. Ove nedelje će, među ostalim, biti obavljena konačna procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, kao i  izvještaj o ličnim dohocima i potrošnji domaćinstava.

Pažljivo će se pratiti i objave iz kompanija, s obzirom da se bliži kraj tromjesečja, pa je sve jasnije kakvi će biti poslovni rezultati.

Prema podacima Thomson Reutersa, dosad je 108 kompanija smanjilo procjene poslovnih rezultata u tekućem tromjesečju, dok ih je samo 16 povećalo. Premda loš, to je, ipak, bolji odnos između negativnih i pozitivnih najava nego u posljednjem lanjskom kvartalu, koji je po tom odnosu bio najlošiji još od 1996. godine.

Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *