CGES dobio dozvolu za kabl

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice u Lastvi Grbaljskoj za prenos električne energije preko 400 kilovoltog dalekovoda do Pljevalja i 500 kilovoltnog optičkog podmorskog kabla do Italije.

Dan prenosi da je izgradnja trafostanice u Lastvi Grbaljskoj dio obaveze koju CGES treba da ispuni u sklopu projekta izgradnje podmorskog kabla od Italije do Crne Gore, a realizuje ga sa italijanskom Ternom.

CGES je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole poslao Ministarstvu krajem prošle godine, a postupak dobijanja dozvole je krajem januara bio prekinut, jer CGES nije uz zahtjev dostavio dokaz o plaćanju naknade za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja na teritoriji opština na primorju. Ipak, šest dana nakon prekida postupka, Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je poslao Ministarstvu održivog razvoja akt kojim je propisano da se investicija izgradnje podmorskog kabla oslobađa obaveza plaćanja dijela naknada za finnsiranje regionalnog vodovodnog sistema, jer se radi o projektu od javnog interesa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon što su pribavili akt kojim se CGES oslobađa od plaćanja naknade Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje, stekli su se uslovi da se CGES-u izda građevinska dozvola. Rješenje je potpisao generalni direktor Ministarstva, Danilo Gvozdenović.

„Investitoru prestaje pravo građenja po izdatoj građevinskoj dozvoli, ukoliko ne započne građenje objekta u roku od dvije godine od izdavanja“, navodi se u rješenju.

Terna će u podmorski kabl investirati preko 700 miliona eura, a CGES oko 100 miliona eura. Za gradnju trafostanice u Lastvi, postavljenje visokonaponskog kabla i rekonstrukciju trafostanice u Pljevljima CGES je za sada podigao dva kredita. Od Njemačke razvojne banke su pozajmili 25 miliona, a od Evropske banke za obnovu i razvoj 60 miliona eura. Vlada je za oba kredita izdala garancije, jer je to bio uslov za odobravanje pozajmice.

Na postavljanju kabla je angažovana firma Toshiba, a izgradnja podmorskog kabla trebalo bi da počne uskoro.

DAN, cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *