Velike američke banke prošle FED-ov stres test

Dodajte komentar

Od trideset velikih američkih banaka, 29 ih je prošlo veliki stres test, što znači da imaju dovoljno kapitala da izdrže i drastičan ekonomski pad, objavila je američka centralna banka Federalnih rezervi FED.

Sve velike banke osim Zions Bancorp jedina nije uspjela zadovoljiti kapitalni zahtjev od pet posto adekvatnosti kapitala u zadnjem krugu stres testova, piše Washington Post.
Testovima se željelo pokazati kako bi banke podnijele finansijski kolaps sličan onom iz perioda od 2007. do 2009. godine. Banke su morale pokazati kako bi se nosile s prepolovljavanjem vrijednosti tržišta dionica, a osam je najvećih banaka moralo uračunati i kako bi se nosili s uticajem bankrota kompanije kojoj su najviše izloženi.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Slijedi objava o dividendama
Finansijska tržišta pažljivo prate rezultate stres testova jer oni ukazuju na stabilnost bankarskog sektora, a ukoliko su rezultati stres testa neke banke loši, FED može zabraniti banci isplatu dobiti svojim dioničarima.
FED će sljedeće srijede, 26. marta objaviti kojim bankama je odobrio planove isplate dobiti i programe reotkupa dionica.
Najgorem adekvatnost samo tri posto
Zions banka, koja nije prošla test, ima sjedište u Salt Lake Cityju u saveznog državi Utah, i u najgorem scenariju stres testa njihova bi kapitalna adekvatnost pala na samo tri i po posto.
Velika Bank of America bi u slučaju najgoreg scenarija zadržala kapitalnu adekvatnost od šest posto. Najviše su kapitalne adekvatnosti zadržale Bank of NY Mellon, Discover Financial Services i State Street banka.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *