Američki senatori traže izručenje švajcarskih bankara

Dodajte komentar

Američki senatori John McCain iz Republikanske i Carl Levin iz Demokratske stranke zahtijevaju izručenje oko 30 švajcarskih bankara i drugih osoba koji su optuženi za omogućavanje offshore utaje poreza i nisu se pojavili pred američkim saveznim sudovima, piše Bloomberg.

Senatori su pisali glavnom američkom državnom tužiocu Jamesu Colu da ministarstvo pravosuđa mora barem pokušati iskoristiti svoju moć i tražiti izručenje tridesetorke. Senatski stalni Pododbor za istrage prošlog je mjeseca objavio izvještaj u kojem je kritikovao trud Ministarstva pravosuđa u progonu bankara, uključujući i Credit Suisse banku.
Od 2009. godine, više od 70 poreskih obveznika i oko tri tuceta bankara, advokata i savjetnika optuženo je u obračunu s utajivačima poreza. Švajcarska izbjegavanje plaćanja poreza ne drži zločinom.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Credit Suisse, druga najveća švajcarska banka, najveća je od četrnaest banaka koje su pod istragom u Sjedinjenim Državama.
Sedam njihovih sadašnjih i bivših bankara je 2011. godine na saveznom sudu optuženo, a upravo je prošle sedmice jedan od njih, Andreas Bachmann, priznao krivicu. Bivši bankar UBS-a Martin Lack postao je u februaru ove godine četvrti koji je priznao da je bogatim Amerikancima pomagao utajiti porez.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *