Vlasnik Montecca optužuje NLB banku: Umjesto povjerioca sam postao dužnik

Dodajte komentar

Vlasnik kompanije “Montecco” Predrag Pavličić optužio je NLB Montenegrobanku da ga je, kako tvrdi, prevarila 2010, i nije mu dozvolila da naplati dvije bankarske garancije, izdate za obaveze Plus komerca po osnovu preuzete robe, već su ga bankari ubijedili da potpiše ugovor o kreditu na iznos od 300 hiljada eura kako bi na taj način raspolagao svojim novcem.

Povučeni kredit trebalo je da vrate firme Panta Vučurovića – Panto market i Plus komerc, u čije ime su i izdate neopozive bankarske garancije, koje su ujedno predstavljale sredstva obezbjeđenja datog kredita, zajedno sa mjenicama, ovlašćenjima za naplatu, te rambursnim ovlašćenjima.

“Neophodnost prihvatanja ovog aranžmana pravdana je ‘višim interesima’ da se ne dovede u pitanje prodaja Plusa Merkatoru  koji je kasnije postao glavni izvor naplate kako banaka, tako i drugih dobavljača. U to vrijeme u rješavanje ovog problema bila se uključila i Vlada”, kazao je “Vijestima” Pavličić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On napominje da je “Montecco” takvim konstruktivnim stavom omogućio da 90 odsto dobavljača naplati svoja potraživanja, kao i da NLB u tom međuperiodu naplati oko 1,5 miliona svojih plasmana.

“Jedino je ‘Montecco’  postao žrtva svoje kooperativnosti i uvažavanja tada teškog položaja banke kao i ostalih povjerilaca, a jedini smo tada imali naplativ instrument obezbeđenja”, dodao je Pavličić.

Od prodatih nekretnina kojima je Plus komerc garantovao povraćaj kredita naplaćeno je svega 75 hiljada kreditne obaveze, dok je oko 220 hiljada duga u banci ostalo sad kao teret firme “Montecco” i taj novac NLB želi na naplati blokadom računa. Pavličić kaže da o svemu postoji dokumentacija koja je predata Privrednom sudu kao prilog tužbe “Montecca” protiv NLB-a, kao i državnom tužiocu uz krivičnu prijavu protiv banke i odgovornih rukovodilaca koje sumnjiči za prevaru i zloupotrebu  ovlaštenja u privredi .

“NLB je mene dovela iz situacije njihovog povjerioca da postanem njihov dužnik”, istakao je Pavličić. NLB je prošle godine, kako napominje, njihovo potraživanje prema Plus komercu prijavila kao svoje potraživanje u stečajnom postupku koji se vodi nad nikšićkom firmom.

“Zašto banka prijavljuje “Monteccovo” potraživanje kao svoje. Upravo to potvrđuje i pismo koje je NLB (krajem 2013) uputila, kao predlog za zaključenje sporazuma. Čitavo vrijeme sam banku doživljavao kao partnera, a ona me cijelo vrijeme udaljavala od naplate mog novca”, zaključio je Pavličić.

Prvobitne bankarske garancije i  dogovore  da će Vučurovićeve firme snositi troškove kredita više niko ni ne pominje, već sada NLB prinudnim putem želi da naplati preostalih 220 hiljada od “Montecca”.

NLB: Dođite da riješimo problem

Iz NLB Montenegro banke saopšteno je da ta banka ne želi da odgovara na optužbe iz “Montecca” i polemiše sa klijentom preko medija, budući da je tako nešto suprotno načinu poslovanja ove finansijske institucije i na što ih obavezuje Zakon o bankama.

„Pozivamo predstavnike ove firme da dođu u banku i sa našom stručnom službom pokušaju da riješe problem na obostano zadovoljstvo. Odnos sa klijentom je poslovna tajna. Ako ne budu zadovoljni ima načina da se problem riješi u institucijama, a mi putem medija sa klijentom nećemo polemisati“, naveli su iz NLB-a.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *