Sankcije Rusiji vode u ledeno doba

Dodajte komentar

Eventualne ekonomske sankcije Rusiji nanijele bi težak udarac toj zemlji, ali ni Evropska unija ne bi bila u stanju da izbjegne negativne posledice, piše Delo.

Ekonomske sankcije predstavljale bi odličan test interne kohezije Unije, budući da bi različito uticale na pojedinačne članice, navodi ljubljanski dnevnik Delo.

Neke evropske zemlje su zabrinute zbog izloženosti njihovih banaka Rusiji, druge zbog dostave energenata, a treće bi željele da zadrže svoje investicije u Rusiji, navodi slovenački dnevnik u tekstu pod naslovom “Vrata ka ledenom dobu”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog svega toga, Brisel je izabrao manje više simbolične mjere protiv ruskih zvaničnika, postaravši se da “penali” ne stignu preblizu do centra moći u Kremlju ili ruskih oligarha.

Rusija, pak, ne djeluje zabrinuto zbog mogućnosti međunarodne izolacije, iako joj čak ni Kina nije pružila podršku u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Očekuje se, međutim, da će i Moskva i zapad pijre ili kasnije shvatiti da eskalacija problema nikome ne koristi i da će predsjednik Rusije Vladimir Purin, kao razuman igrač, početi da pregovara.

To što je Rusija prihvatila raspoređivanje posmatračkih timova Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Ukrajini smatra se prvim znakom da je Moskva spremna na ustupke. Ukoliko, međutim, ne dođe do smirivanja tenzija, pooštravanje sankcija otvorilo bi vrata ka novom ledenom dobu, zaključuje slovenački list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *