Promjene u vlasničkoj strukturi First Financial Banke

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi juče je prodato 5,5 odsto akcija Frst fajnenšel banke za 250 hiljada eura. Kroz jednu transakciju u blok trgovini prodato je 671,76 hiljada akcija po cijeni od 37,22 centa. Akcije je prodao izvršni direktor FFB Predrag Drecun.

– Akcije sam prodao po rješenju Centralne banke jer nijesam dobio saglasnost za kvalifikovano učešće u imovini od deset odsto. CBCG je ocijenila da je moj ekonomski potencijal označen nedovoljnim za banku – rekao je Drecun za „Dan” i dodao da je morao da proda dio akcija da bi njegov udio u kapitalu FFB bio ispod pet procenata.

Drecun je u oktobru kupio deset odsto akcija FFB od grčkog brodovlasnika Viktora Restisa, koji je tada prodao i 83 odsto akcija zakupcu Svetog Stefana Petrosu Statisu. Restis i Statis od 2009. godine zakupljuju hotele Sveti Stefan, Kraljičina plaža i Miločer. Statis je ostao u tom poslu i pokušava da preko Vlade izgura aneks ugovora o zakupu, kojim bi smanjio zakupninu za 30 odsto, dok je Restis prodajom akcija u FFB završio sa svim poslovima u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Drecun je kazao da je na poslednjoj skupštini akcionara FFB odlučeno da se izvrši dokapitalizacija u iznosu od 1,7 miliona eura. Odmah nakon toga, kako je naveo, biće izvršena i dokapitalizacija od 1,5 miliona eura.

– Obećali smo CBCG dokapitalizaciju u FFB od tri miliona eura – naveo je Drecun.

FFB je od osnivanja poslovala sa minusom. Ipak, Drecun najavljuje bolje rezultate poslovanja.

– Banka je u januaru i februaru poslovala pozitivno. Stanje je potpuno stabilno, sa trendom rasta – naveo je Drecun.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije preduzeće Sigma delta holdings Petrosa Statisa vlasnik je 85,78 odsto akcija FFB. Emanuil Pairaktaridis ima 3,7 odsto, Gerasimos Seriatos 0,16 odsto i Tijana Saveljić 0,12 odsto.

Promet na berzi juče je iznosio 311,1 hiljadu eura i bio je oko 11 puta veći nego u četvrtak.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *