Banke u Srbiji zaradile 14 milijardi dinara

Dodajte komentar
“Svih 29 banaka u Srbiji završilo je 2013. uz dobit od 14 milijardi dinara, odnosno oko 120 miliona eura prije plaćanja poreza. To je prinos na kapital od oko dva posta, tako da sami možete zaključiti može li se govoriti o iznošenju profita”, rekao je glavni sekretar Udruženja bankara Srbije Veroljub Dugalić na konferenciji za novinare, a prenosi B92.
Kako je rekao, svih 29 poslovnih banka zajedno je u 2013. imalo manju dobit od pojedinačne dobiti Naftne industrije Srbije, Telekoma ili Elektroprivrede Srbije.
Dugalić je rekao da se ne može očekivati smanjenje kamata na kredite indeksirane u eurima, jer su troškovi banaka za te kredite veliki. Po njegovim riječima, drugačija situacija je kod kamata na dinarske kredite koje, kako je rekao, “zaista jesu visoke”. Dinarske kamate mogu pasti ako inflacija bude niža nego prošle godine i ako NBS snizi referentnu kamatu, dodao je.
[widgets_on_pages id=”Baner”]
Zar banke ne smiju zarađivati?
“Godinama imamo sličnu situaciju, samo što se godinama prozivaju banke zbog enormnih profita i niko ne spominje te kompanije. Svi kažu da je izvanredno kada kompanija ostvari 16 milijardi dinara, što je za pohvalu, ali kad 29 banaka ostvari dobit, iako manju od te, svi govore o tome kako banke pljačkaju narod”, rekao je on.
Dugalić je istakao da se u februaru ove godine nastavio zabrinjavajući trend smanjenja kreditne aktivnosti banka koji je počeo 2013. godine.
Pad kreditiranja kompanija
Posebno, kako je rekao, zabrinjava trend smanjenja kreditiranja privrede, dok je kod kredita stanovništvu zabrinjavajuće smanjenje stambenih kredita, koji u ukupnom broju sudjeluju s oko 60 posto.
Dugalića zabrinjava izuzetno visok postotak nenaplativih kredita koji je u prosjeku 22,8 posto.  Kod preduzeća je to 29,1 posto, kod preduzetnika 21,5 od ukupnog broja odobrenih kredita, a kod građana 8,8 posto.
Komentirišući standard građana Srbije, glavni sekretar UBS je rekao da u Evropi trenutno nema niže prosječne zarade od 330 eura, koliko iznosi u Srbiji, jer čak i Makedonija ima više zarade.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *