Tajna uspjeha islamskog bankarstva

Dodajte komentar

U Bi-Bi-Aj banci u Sarajevu tvrde da je finansiranje nekretnina kroz partnerski odnos i rentu umjesto unaprijed ugovorene kamate najsličnije izvornom islamskom bankarstvu.

Ako je pohlepa bankara uzrok krize, da li je svijet izvukao pouke? Sudeći prema sve popularnijem islamskom bankarstvu, koje zabranjuje kamate, izgleda da jeste. U čemu je tajna uspjeha, jer – nijedna banka tog tipa, čiji ogranci postoje i u našem regionu, nije propala.

Zijad Ćosić iz Sarajeva, gdje postoji mogućnost takvog poslovanja, kaže da je zadovoljan bankom, mada propisi Bosne i Hercegovine ne dopuštaju punu primjenu principa te vrste bankarstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ćosić kaže da banka učestvuje u biznisu i projektima tako što gleda uspjeh samog preduzetnika, a ne samo kamatu.

“Ili recimo neki drugi segment koji je vezan za zatezne kamate koje druge banke naplaćuju 10 do 12 posto, ovdje su na nivou dva odsto i one idu u dobrotvorne svrhe da se neki socijalni segmenti rešavaju u društvu”, rekao je Ćosić.

U Bi-Bi-Aj banci u Sarajevu tvrde da je finansiranje nekretnina kroz partnerski odnos i rentu umjesto unapred ugovorene kamate najsličnije izvornom islamskom bankarstvu. To je mnogo prihvatljivije od hladnog pristupa gde banke gledaju da se namire pre nego što klijent potone.

“Ako mi damo recimo 90 odsto, a vi 10 odstoto za tu kuću, tu kuću kupujemo zjedno u partnerstvu. Onih 90 odsto koji sam ja kupio kao banka, ja iznajmljujem vama i naplaćujem vam rentu. Ja zarađujem na toj renti. Ne zarađujem na kamti. Znači, ja zarađujem uvjek na nekoj ekonomskoj operaciji koja ima smisla koja ima vrednost koja nije imaginarna“, objašnjava Amer Bukvić, direktor Bi-Bi-Aj banke.

Klijent može da ima tekući račun, koji banka čuva i održava. Može da deponuje novac i za to banka može, ali i ne mora da naplati proviziju. Takođe, klijentu se ne zaračunava kamata na depozite i štednju, a nema ni pljenidbe imovine ako ne uspe da vrati zajam.

“Kada je u pitanju štedni račun, onaj koji ulaže u štednju ne dobija nikavu naknadu i proviziju odakle se obezbjeđuju značajna sredstva osim u slučaju ako mi kao klijenti otvorimo takozvani investicioni račun, izrazimo spremnost da banka upravlja našim sredstvima poput investicionog fonda i da u zavisnosti od rezultata koji banka kao upravljač ostvari mi dobijamo određeni profit”, rekao je Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

I dok se islamsko bankarstvo i islamski marketing izučava sve više i na podiplomskim studijma na Oksvordu, a London postaje centar islamskog bankarstva gde se već obrće dve hiljade milijardi zelenih novčanica neki principi islamskog bankarstva nalaze uporiše i u našem Zakonu o udruženom radu.

Prije 40 godina tadašnje organizcije udruženog rada tada su delile rizik ali i dobit sa bankama.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *