Najskuplje slike na svijetu

Dodajte komentar

Ako smatrate da se vrijednost pravih umjetničkih djela ne može procjenjivati, pogotovo ne novcem, predlažemo vam da pogledate ovu listu slika koje su prodate za vrtoglave iznose.

 

 

“Kartaši”, Pol Sezan            

Slika Pola Sezana (Paul Cezanne) “Kartaši” (The Card Players) postala je najskuplja slika na svijetu pošto je prodata za 250 miliona dolara. Slika je prodata kraljevskoj dinastiji Katara koja je, prema tvrdnjama stručnjaka, jedan od najvećih kupaca na svjetskom tržištu umjetničkih djela.

Slika je prodata krajem 2012. godine, ali ne na javnoj aukciji

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Broj 5”, Džekson Polok

Slika Džeksona Poloka (Jackson Pollock) “Broj 5” (Number 5) prodata je za rekordnih 140 miliona dolara. Zanimljivo je da se ne pominje ko je kupac ovog umjetničkog dela, ali kruže glasine da bi mogao biti meksički biznismen Dejvid Martinez (David Martines).

Polok je prodajom ove slike postao jedan od najskupljih slikara na svetu

“Žena III”, Vilijam de Kuning

“Žena III” (Women III) Vilijama de Kuninga (Willem de Kooning) procijenjena je na 137,5 milona dolara. Kupac ovog portreta koji je nastao sredinom 20. vijeka je Stiven Koen (Steven Cohen).

Jedna od šest slika ovog umjetnika kojima je centralna tema žena

“Adel Bloh-Bauer I”, Gustav Klimt

Portret “Adele-Bloh-Bauer I” (Adele Bloch-bauer I) Gustava Klimta (Gustav Klimt) prodat je za 135 miliona dolara 2006. godine Ronaldu Lauderu (Ronald Lauder), koja sada krasi njegovu galeriju u Njujorku.

Svijet umetnika je bio šokiran sumom od 135 miliona dolara za koju je ovo remek-djelo prodato

“Vrisak”, Edvard Munk

“Vrisak” (The Scream) Edvarda Munk (Edward Munch) predstavlja sliku figure koja vrišti sa krvavo crvenim nebom u pozadini. Prodata je nepoznatom kupcu u maju 2012. godine za nevjerovatnih 119,9 miliona dolara.

Ova slika prikazuje tjeskobu i bol modernog života i kulture, te je bez sumnje postala jedno od najvećih remek-djela 20. vijeka, a takođe i jedno od najslavnijih djela ikad

“Akt, zeleno lišće i bista”, Pablo Pikaso

Slika Pabla Pikasa (Pablo Picasso) “Akt, zeleno lišće i bista” (Nude, Green Leaves and Bust) prodata je na aukciji u Njujorku 2010. godine za 106,5 miliona dolara. Ova slika predstavlja portret Pikasove ljubavnice i muze Mari-Tereze Valter (Marie-Therese Walter) iz 1932. godine.

Ovo remek-djelo bilo je u privatnoj kolekciji Fransisa Brodija sve do 2010. godine kada je prodata na aukciji

“Dečak sa lulom”, Pablo Pikaso

“Dečak sa lulom” (Garçon a la pipe) Pabla Pikasa prodat je na aukciji za 104,1 miliona dolara. Prodaja ove slike iz 1904. godine oborila je rekord koji je držao Vinsent Van Gog (Vincent van Gogh) sve od 1990, i ovo je bio prvi put da je cifra od 100 miliona dolara premašena.

Iako ime kupca nije otkriveno, neki izvori navode da bi to mogao biti Italijan Gvido Barila

“Osam Elvisa”, Endi Vorhol

Slika “Osam Elvisa” (Eight Elvises) Endija Vorhola (Andy Warhol)  bila je u privatnoj kolekciji rimskog kolekcionara Anibala Berlingijerija (Annibale Berlingieri) skoro četrdeset godina. Prodata je za sada nepoznatom kupcu 2008. godine na privatnoj prodaji za 100 miliona dolara.

Ova slika je najskuplje Vorholovo delo

“Dora Mar sa mačkom”, Pablo Pikaso

“Dora Mar sa mačkom” (Dora Maar au chat) Pabla Pikasa nastala je ratne 1941, a njena vrijednost procijenjena je na 95,2 miliona dolara. Dora Mar (Dora Maar) je upoznala Pikasa 1930. godine, i njihova veza je trajala do 1946. godine. Dora je bila jedna od omiljenih Pikasovih modela.

Ovu sliku otkrila je Pikasova ćerka Maja Vidmajer Pikaso

“Dijana i Akteon”, Ticijan

Ticijanova (Tiziano Vecelli) “Dijana i Akteon” (Diana and Actaeon) iz 16. vijeka oslikava trenutak susreta boginje Dijane i Akteona i jedno je od najboljih djela ovog italijanskog majstora. Bila je u privatnoj kolekciji, a potom ponuđena Ujedinjenom Kraljevstvu za 91 milion dolara.

Ticijan se smatra jednim od najvećih i najplodnijih slikara Venecije 16. vijeka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *