Kijev: Rusija konfiskovala fabrike ukrajinskom milijarderu

Dodajte komentar

Ukrajinska vlada je u četvrtak tvrdila da su ruske vlasti konfiskovale u Rusiji ukrajinske fabrikečokolade Roshen koju kontrolira milijarder blizak sadašnjoj vlasti i mogući kandidat za predsjedničke izbore. 

Ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo ekonomije su naveli da su agenti ruskih specijalnih snaga preuzeli u srijedu te fabrike u regiji Lipeck, 500 km južno do Moskve.

[widgets_on_pages id=”Baner”]
Ruske vlasti su konfiskovale proizvodne pogone Roshena u Rusiji, ocijenila su ministarstva u saopštenju, zahtijevajući od Moskve da odmah prekine fabriku ometati u radu.

Jedna portparolka Roshena je rekla za rusku službenu agenciju Itar-Tass da je poduzeće prekinulo proizvodnju u Rusiji u srijedu nakon pretraživanja. Bankarski računi fabrike su blokirani, precizirala je.

Tvornicu slatkiša, čija je proizvodnja jako popularna na području bivšeg Sovjetskog Saveza, kontroliše Petro Porošenko, milijarder i bivši ministar ekonomije i spoljnih poslova koji je podržao opozicioni pokret protiv predsjednika Viktora Janukoviča.

Smatraju ga osobom sklonom kompromisu i prema anketama on je favorit za predsjedničke izbore 25. maja, ali još se nije izjasnio o kandidaturi.

Prošlog ljeta Rusija je zabranila sav uvoz čokolada Roshen iz Ukrajine, službeno iz zdravstvenih razloga, dok je Kijev tvrdio da se radi o političkoj odluci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *