Idu kao alva: Haljine napravljene od zlata

Dodajte komentar

Zlatne haljine napravljene od 78.000 komada zlata, uprkos cijeni od 150.000 eura kupilo je osam osoba.

Haljine je izradio jedan zlatar u turskom gradu Kahramanmarasu.Vlasnik firme koja je dizajnirala i prodala haljine Ahmet Atakan je kazao da su napravili dizajn za koji niko nije imao hrabrosti da napravi te da se prodaju posebno na području Egejske regije.

On je dodao da im je prioritet proizvodnja zlatnog nakita ali da su prije šest mjeseci počeli sa proizvodnjom zlatnih haljina te da se konačan proizvod sastoji od 22-karatnog zlata.

Na izradi zlatne haljine je 15 dana radilo sedam radnika.

“Trenutna cena haljine je oko 300.000 turskih lira“, pojasnio je Atakan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima, oni su mislili da prodaja ovih haljina neće ići dobro ali da “ustvari ide prilično dobro”.

“Do sada smo prodali osam haljina. Imamo još narudžbi tako da nastavljamo da ih pravimo i prodajemo. Do kraja ove godine prodaćemo ukupno deset haljina”, kazao je Atakan.

On je dodao da ima onih koji čekaju u redu da kupe zlatnu haljinu te da ekonomska kriza, promjena kursa dolara ali i zlata ne utiče na prodaju ovog skupocjenog odjevnog predmeta.

Kako kaže Atakan, cijena haljine se menja zavisno od dužine ali i proporcija klijentkinje koja će je nositi tako da rade na haljini koja će koštati oko 800.000 lira.

Atakan dodaje da su pripadnice ljepšeg spola oduševljene haljinama.

“Ovo nisu haljine u kojima možete da šetate ulicom. Ima osoba koje ih možda neće ni obući ali žele da ih imaju. Prodali smo ih i za vjenčanje ali i vjeridbe”, kazao je on.

Atakan je takođe rekao da se od februara spremaju da haljine prodaju i u arapskim zemljama te da imaju dvije narudžbe koje trebaju da završe do nove godine jer su vjerovatno poklon za praznike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *