Bernadet Sogol: Kriza još nije gotova

Dodajte komentar

Generalni sekretar Konfederacije evropskih sindikata Bernadet Segol ocenila je da za 26 miliona nezaposlenih u EU, kriza nije završena.

Na samitu evropskih sindikata, socijanih institucija i čelnih ljudi EU u Briselu, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompaj i predesdnik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izrazili su zadovoljstvo u pogledu napretka na ekonomskom planu u EU posebno zbog sklopljenog ugovora o bankarskoj uniji, prenijeli su belgijski elektronski mediji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Za 26 miliona nezaposlenih, kriza nije iza nas”, istakla je čelnica Konfederacije evropskih sindikata.

Predsjednik federacije privatnih firmi Biznis Jurop Markus Bere smatra da su preveliki porezi opterećuju privatne firme, kao i da cijena struje i nedovoljne reforme predstavljaju kočnicu u daljem razvoju evropskih preduzeća.

Bere je istakao da je u EU od otpočinjanja krize šest miliona izgubilo posao, mnogo više nego u Japanu ili SAD.

Predsjednica Segol smatra da je politika koja se sprovodi na evropskom nivou Evropski semestar dovela do rasta nezaposlenosti, nesigurnosti i socijalnih izdvajanja.

Evropski semestar je novi instrument EU za koordinaciju ekonomskih politika između zemalja članica. Riječ je o šestomjesečnom razdoblju u kom države članice na evropskom nivou usklađuju svoje budžetske, makroekonomske i strukturne politike, kako bi Evropska komisija mogla pravovremeno da upozori zemlje članice na moguće krize.

Evropski semestar započinje u januaru, kada Evropska komisija objavljuje Godišnji pregled ekonomskog rasta, u kome definše prioritete EU u tekućoj godini za podsticanje rasta i zapošljavanje.

Evropski semestar je jedan od niza instrumenata koje je Evropska unija uvela kako bi spriječila ponavljanje sadašnje teške finansijske i ekonomske krize. Sindikati EU smatraju da politika štednje treba da bude napuštena jer je imala uništavajući učinak na ekonomiju.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *