SAD: Prodaja auta kao prije krize

Dodajte komentar

Prodaja automobila u SAD ove godine bi mogla da dostigne 16,1 miliona jedinica i tako ostvari nivo pre krize, postignut 2007. godine.

Posle uspješne prošle godine, kada je u SAD prodato 15,6 miliona automobila, u januaru i februaru ove godine došlo je do manjeg pada interesovanja zbog loših vremenskih uslova, objasnio je potpredsjednik odeljenja za prognoze konsalting kompanija LMC otomotiv Džef Šuster.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je ukazao da je u martu, prodaja osjetno porasala i da bi mogla da dostigne 1,19 miliona automobila, prenijele su agencije.

“Posle lošeg starta, korigovali smo prognozu godišnjeg pokazatelja, sa 16,2, na 16,1 milion automobila”, dodao je Šuster.

U cjelini LMC autotomotiv očekuje snažniji rast prodaje poslednjih mjeseci. Prošle godine je u SAD prodato 15,6 miliona automobila, što u odnosu na 2012. predstavlja rast od osam odsto. Bezuslovni lideri prodaje, lane su, tradicionalno bile kompanije koje čine takozvanu “veliku trojku” – Ford, Dženeral motors i Krajsler, koje su zajedno prodale 7,1 milion putničkih vozila.

Slijede njihovi konkurenti iz Japana – Tojota, Honda i Nisan, koje su prošle godine na tržištu SAD prodale oko pet miliona automobila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *