Prognoza “Petorice mudrih” za Njemačku

Dodajte komentar

Ekonomski savjetnici nemačke vlade, poznati kao “Petorica mudrih”, podigli su prognozu privrednog rasta Njemačke, nakon boljeg od očekivanog početka godine.

“Njemački savjet ekonomskih stručnjaka povisio je prognozu za 2014. i sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto, 0,3 odsto više u odnosu na raniju prognozu”, navela je grupacija, a prenijela agencija Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Petorica mudrih” vjeruju da će privredu prije svega podstaći domaća tražnja, kao i investicije, dok će i spoljna trgovina pružiti manji doprinos. Stučnjaci, međutim, vjeruju da će vladine mjere na tržištu rada i u socijalnoj politici negativno uticati na ekonomski potencijal na srednji rok.

Prognoza vladinih savjetnika služi kao reper za vladinu sopstvenu prognozu. Berlin je u februaru saopštio da ove godine očekuje privredni rast od 1,8 odsto, u skladu sa prognozom Evropske komisije i vodećih ekonomskih organizacija.

Njemačka ekonomija, najveća u Evropi, prošla je kroz krizu bolje od susednih zemalja, izbjegavši recesiju, koju je finansijska kriza izazvala u većini zemalja eurozone.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *