Prave milione a nema ih na društvenim mrežama

Dodajte komentar

Njujorški magazin Inc sastavio je listu od 100 kompanija srednje veličine zasnovanom na održivom(konstantnom) rastu.  Adam Vaccaro, novinar u ovoj medijskoj kući, dobio je zadatak da sastavi  spisak profila na društvenim mrežama svake od  ovih kompanija. “Nema problema, rekao sam. Prosto kao pasulj.”, napisao je Vaccaro u autorskom tekstu.

I bilo je, kako sam kaže, osim kada je trebalo naći firmu sa sedištem u državi Džordžija. Signature Foods je kompanija koja se bavi pakovanjem smrznute hrane i ima više od 200 zaposlenih sa  prihodom u 2012. većim od 65 miliona eura , ali  Vaccaro nikako nije mogao da je nađe ni na Twitteru ni na Facebooku ni na Linkedinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

To je zato što ova kompanija, koja iz godine u godinu povećava broj zaposlenih, ni nema naloge na društvenim mrežama. “To je tačno!  Uspješna kompanija prosto ne koristi društvene mreže koje su naširoko prihvaćene kao  osovina uspješog biznisa 21. veka!” čudi se Vaccaro.  Za novinara INC-a ovo je iznenađujuće tim prije ako se ima u vidu da se radi o relativno mladoj firmi osnovanoj 2003. godine.

Znatiželjni Vaccaro je potom kontaktirao kompaniju i od suosnivača Chucka McAteea dobio potvrdu da nije pogrešno “pucao” u Google-u nego da se kompanija, za sada, nije opredijelila za otvaranje profila na društvenim mrežama.

“Društvene mreže nisu besplatne. Da bi ste bili na njima treba da zaposlite dodatne radnike i da izgradite veću infrastrukturu” – objašnjava McAtee zašto su njegov partner Tom Southworth i on s namjerom izbjegli angažovanje na društvenim mrežama. On dodaje da bi možda bilo drugačije da se radi o drugoj industriji  i ukazuje na druge kompanije sa Build 100 liste koje su kako iz tehnološkog tako i uslužnog sektora i koje više zarađuju putem digitalne komunikacije bez obzira da li svoje proizvode prodaju drugim kompanijama ili potrošačima direktno. U tom smislu,  Signature posluje u lancu snadbijevanja hranom i radi pre svega sa trgovcima na veliko koji svoje poslovne partnere ne traže primarno preko Facebook-a ili Twittera.

“Čak i u eri gdje je skoro sve automatizovano industrija hrane ostaje suštinski bazirana na ličnoj komunikaciji” – tvrdi McAtee.

Ipak, McAtee ne isključuje određene pogodnosti koje donose društvene mreže. Tako on lično ima Linkedin nalog za koji kaže da je bio koristan za prikljupljanje kontakata i praćenje dešavanja u svojoj oblasti, ali naglašava da postoji velika razlika između privatnog i poslovnog korišćenja društvenih mreža.

Rukovodstvo kompanije, međutim, ne isključuje mogućnost dodatnog  prisustva na “mreži” pored svog internet sajta.

“Ako uočimo jasne dokaze da bi nam društvene mreže donijele profit mi ćemo se angažovati i na tom polju. Trenutno ih ne vidimo pošto firma, i ovako, nastavlja sa uspjehom” – zaključuje McAtee.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *