Rim propada u stilu Detroita

Dodajte komentar

Dobro je poznato da se Italija bori s ekonomskom krizom, ali do sada nije bilo vijesti o tome da je glavni grad te zemlje pred bankrotom. Analitičari kažu da Rimu prijeti scenario koji je već viđen u Detroitu. A to je scenario grada koji je bankrotirao i kojeg je veliki broj stanovnika napustio.

Bankrot je spriječen tako što je nova italijanska Vlada na čelu sa Mateom Renzijem odobrila Rimu isplatu 570 miliona eura, prenosi magazin Biznis i finansije U zamjenu za finansijsku pomoć Vlada premijera Renzija je naložila gradskim vlastima Rima da osmisle višegodišnji plan za dovođenje finansija u red.

Novoizabrani gradonačelnik Rima Ignazio Marino iznio je veoma crn scenario za grad koji ima budžetski deficit od 816 miliona eura. Marino je upozorio  da bi u slučaju bankrota mogao biti blokiran javni prevoz, a stali bi i privatni automobili jer ne bi bilo goriva. Gradom bi se kretala samo policijska vozila. Nećemo biti u stanju da isplatimo 25.000 plata u javnom sektoru, nećemo moći da kupimo gorivo za autobuse, nećemo moći da održavamo vrtiće i uklanjamo đubre“, rekao je Marino prije nego što je Vlada odobrila finansijsku pomoć.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupan dug grada danas iznosi neverovatnih 14 milijardi eura i prema planu trebalo bi da bude vraćen do 2048. godine. Državne vlasti spašavaju grad svake godine još od 2008, zbog čega se sada već bune drugi gradovi širom Italije ističući kako nije pošteno da samo Rim dobija takav tretman.

Poređenja s Detroitom sve su češća. Tako je američki list The Wall Street Journal neposredno pred finansijsku intervenciju vlasti objavio tekst pod naslovom “Večni grad na ivici bankrota u stilu Detroita“. Stručnjaci navode da je tim potezom samo kratkoročno odloženo neizbježno, pa bi Rim uskoro mogao doživjeti bankrot kao i Detroit.

Na drugoj strani pojedini analitičari smatraju da se panika namjerno stvara s ciljem da bi se Rimu što lakše uvele dodatne mjere štednje, kako navode, ekstremne mjere štednje. Međutim, ako bi do bankrota ipak došlo, na doboš bi otišle i rimske nekretnine od ogromnog istorijskog i kulturnog značaja

Mediji u Italiji i Evropi uporno ponavljaju jednu te istu mantru: da su za finansijske probleme Rima prije svega krivi radnici u javnom sektoru. Konkretna analiza otkriva da Rim finansijski propada zbog raznih finansijskih derivata (izvedene hartije od vrijednosti), a priča o javnom sektoru ima svoju agendu – olakšava uvođenje dodatnih mjera štednje.

I dok se Rim bori da preživi, kao uostalom i cijela Italija, novi premijer govori o reformama koje će promijeniti situaciju nabolje. Međutim, građani su skeptični, kao i neke njegove stranačke kolege. Renzi (39) je najmlađi premijer u istoriji države. Pun je energije i najavljuje ekspresni tempo reformi. On planira rekonstrukcije javne uprave i rezanja prenaduvanog birokratskog aparata. Za Italiju bi to bila prekretnica, slažu se stručnjaci.

Premijerove ekonomske reforme predviđaju olakšice za zaposlene i za poslovanje. To treba da bude priprema za strukturne reforme koje će osnažiti posustalu privredu. Renzi je najavio da će biti smanjeni porezi na prihode, kojima će, prema njegovim riječima, oko 1.000 eura godišnje biti vraćeno u džepove desetak miliona Italijana koji mjesečno zarađuju do 1.500 evra. Za privrednike on je najavio smanjenje poreza od deset odsto i istu stopu smanjenja izdataka za energiju

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *