Porše izgubio oznaku “Proizvedeno u Njemačkoj”

Dodajte komentar
Porše je odlučio proizvodnju u potpunosti preseliti izvan Njemačke, što je velika promjena za brend koji se ponosio upravo time što su sva njegova vozila njemački proizvod, piše današnji Financial Times.

 

Predsjednik Poršea  Matijas Miler izjavio je da će se od 2016. sve naredne generacije SUV-a Cayenne – vozila koje trenutačno ugrubo čini oko polovice Poršeove prodaje – proizvoditi u Bratislavi u Slovačkoj. Odluka je donesena u okviru reorganizacije proizvodnje u Poršeu i čitavoj Volkswagen grup .

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Trenutno se veći dio Cayennea, uključujući karoseriju, proizvodi u Bratislavi, ali se sastavlja u Lajpcigu. Većina njemačkih proizvođača automobila odavno je odustala od ideje da se sva njihova vozila sklapaju u Njemačkoj te su otvorili fabrike u inostranstvu, bliže tržištima koja bilježe brzi rast. Porsche se, pak, djelimično opirao tom trendu jer je oznaka “Proizvedeno u Njemačkoj” smatrana ključnim dijelom njegovog korporativnog identiteta i marketinga. Na novim tržištima, kupci su spremni platiti visoku cijenu za njemački, britanski ili italijanski inženjering, pa stoga proizvođači rezervisano pristupaju selidbi tvornica u inostranstvo.

Na primjer, Volkswagen je prošle godine potrošio 800 miliona funti na renoviranje fabrike u Creweu kako bi Bentli zadržao etiketu “Proizvedeno u Britaniji“, odnosno kako svoj novi model SUV-a ne bi radio u Slovačkoj, što bi inače bilo jeftinije. Fiat, koji je vlasnik Poršeovog konkurentskog brenda Maserati, takođe je obećao uložiti novac u svoje italijanske fabrike kako bi ovaj sportski auto nastavio biti italijanski proizvod, uprkos zabrinutosti oko troškova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *