Kriza ne boli bogate, već mlade

Dodajte komentar

U 34 zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) danas je nezaposleno 48 miliona ljudi, 15 miliona više nego početkom krize 2007. godine.

Najpogođeniji nezaposlenošću su mladi starosti između 15 i 24 godine, kao i nekvalifikovana radna snaga, navodi se u najnovijem izvještaju OECD-a.

“Perspektiva za zapošljavanje je posebno pesimistična za mlade i nekvalifikovane radnike, žene i seniori su trenutno manje ugroženi”, navodi se u izvještaju, a prenosi AFP.

Stopa siromašnih među starijom generacijom u zemljama OECD iznosi 12,8 odsto, a u Francuskoj je znatno niža i iznosi 5,4 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, stopa siromaštva djece u Francuskoj raste od početka krize i 2010. dostizala je 11 odsto, a među mladima od 18-25 godina starosti iznosi 11,8 odsto.

U Francuskoj je ogroman dio socijalnih davanja namijenjen starijim osobama, mada je izdvajanje za tu socijalnu grupaciju i njihove porodice niže od prosjeka u OECD. Naime, ono u Francuskoj iznosi 12 procenata a u zemljama OCDE 14 odsto.

Žene u Francuskoj u prosjeku provedu 27,4 godine u penziji, muškarci 22,6 godine, dok je prosjek u zemljama OECD 22,5 godina za žene a 18,1 za mušku populaciju. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *