Cijene dionica porasle drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će postupno splasnuti napetosti između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine.

Dow Jones ojačao je 88 bodova, ili 0,55 posto, na 16.336 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,72 posto, na 1.872 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 4.333 boda.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je juče sporazum o ulasku Krima u sastav Rusije, no istaknuo je kako ne planira zauzeti bilo koju drugu regiju Ukrajine.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja ulagača od eskalacije sukoba u Ukrajini, pa su juče porasle cijene dionica u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Pritom je najviše, 1,4 posto, porastao S&P indeks tehnološkog sektora, što se zahvaljuje snažnom, 4-postotnom skoku cijene dionice Microsofta.

Nakon oštrog pada prošle nedelje, S&P 500 indeks skočio je u posljednja dva dana 1,7 posto, pa je od rekordnog nivoa, dosegnutog početkom ovoga mjeseca, udaljen još samo 0,3 posto. No, analitičari pozivaju na oprez.

„Ovo je pobjeda nade nad stvarnošću. Mislim da bi ulagači trebali biti vrlo oprezni. Čini se da tržište ne raste na osnovu dugoročnih očekivanja ili mogućnosti“, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial.

U fokusu je ulagača i dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke. S obzirom na stabilan rast američke ekonomije, očekuje se da će Fed nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere prema zacrtanom planu.

Nakon što je u decembri i januaru smanjio programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno, očekuje se da će Fed i ove nedelje smanjiti te programe za još 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

Uprkos rastu cijena dionica dva dana zaredom, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče promijenile 5,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,8 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,56 posto, na 6.605 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,67 posto, na 9.242 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.313 bodova.

Izvor: Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *