Wall Street: Indeksi porasli, smanjena zabrinutost oko Krima

Dodajte komentar
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošle nedelje, jer je ponešto popustila zabrinutost ulagača u vezi ukrajinske krize i jer makroekonomski podaci ukazuju na poboljšanje situacije u američkoj ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 181 bod, ili 1,13 posto, na 16.247 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,96 posto, na 1.858 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 4.279 bodova.

Na referendumu u nedjelju, koji Kijev i zapadne zemlje smatraju nelegalnim, više od 90 posto birača izjasnilo se za pripajanje Krima Rusiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom priznaje Krim kao suverenu državu, što je novi korak prema pripajanju tog poluostrva Rusiji, dok su SAD i Europska unija uvele sankcije nekolicini Rusa i Ukrajinaca koje smatraju odgovornima za ruski vojni upad na Krim. Premda je situacija i dalje vrlo napeta, ulagači su odahnuli jer je referendum prošao bez nasilja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Ulagači su ponešto odahnuli jer je referendum prošao kao što se očekivalo i nije bilo negativnih iznenađenja u Ukrajini“, kaže Terry Morris, potpredsjednik u fondu National Penn Investors Trust Company.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo ekonomski podaci. Industrijska proizvodnja u SAD-u porasla je u februaru 0,8 posto, nakon 0,9-postotnog pada u januaru. To potvrđuje tezu da su prethodni makroekonomski podaci bili slabi zbog loših vremenskih prilika, a ne slabljenja gospodarskih temelja.
Zbog toga se očekuje da će čelnici Feda na dvodnevnoj sjednici, koja počinje u utorak, nastaviti smanjivati poticajne monetarne mjere, koje su dugo podržavale tržište.

Nakon što je u decembru i januaru smanjio programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za po 10 milijardi dolara mjesečno, očekuje se da će Fed ove nedelje najaviti smanjenje tih programa za još 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

Unatoč rastu cijena dionica, na tržištu vlada oprez na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika jučer promijenile 5,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,9 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 posto, na 6.568 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,37 posto, na 9.180 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 4.271 bod.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *