Kina će do 2020. očistiti 60 posto gradova

Dodajte komentar

Kina se obvezala da će do 2020. godine 60 posto njezinih gradova moći udovoljiti propisanim standardima  zagađenja, posebno imajući u vidu činjenicu da će gradovi sve više biti pod pritiskom zbog migracije stanovništva sa sela u gradove

Očekuje se, naime, da će se u nadolazećem razdoblju više stotina miliona Kineza preseliti sa sela u gradove. S takvim prilivom stanovništva problemi s okolinom, posebno zagađenjem zraka i nedovoljnom količinom vode, postat će još ozbiljniji jer će urbana infrastruktura biti preopterećena. Gotovo svi kineski gradovi u kojima se bilježi nivo zagađenja nisu ispunili zadate standarde. Tek tri od 74 velika kineska grada su zabilježila prihvatljiv nivo zagađenja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kina je već izdvojila sedam ključnih područja u kojima će pokrenuti probni program trgovanja ugljen – dioksidom kako bi smanjila emisiju štetnih gasova koji uzrokuju učinak staklenika. Taj program je već pokrenut u provinciji Guandgong te gradovima Pekingu, Šangaju, Šenzenu i Tianjinu.

Državno vijeće, koje je donijelo plan borbe protiv zagađenja, takođe je obećalo veća ulaganja u poljoprivredna područja, tj. širenja čistih zona za proizvodnju hrane jer je hrana u Kini uveliko zagađena teškim metalima.

Izvor: Business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *