Hrvatska: Za seizmičke snimke podmorja 5.000€

Dodajte komentar

Ukoliko žele da zavire u seizmičke snimke podmorja, ulagači zainteresovani za naftu i gas u Jadranu, moraju da plate 5.000 eura, prenose hrvatski mediji.

Vezani tajnim ugovorom, u sobu Agencije za ugljovodonike, tj. “data room”, odjednom smije da uđe najviše pet ljudi, prenosi portal Danas.hr.

“Ne smiju ništa da snimaju, zapisuju, slikaju, prepisuju i slično. Jedino što smiju da iznesu iz ove sobe je CD koji će dobiti od mene. Na tom CD-u imaće katalog svih podataka koji se nalaze na ‘data roomu’, detaljnu kartu Hrvatske”, pojasnila je za RTL televiziju predsjednica Uprave Agencije za ugljovodonike Barbara Dorić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon uvida u opštu kartu, detaljnije podatke o podmorju investitori plaćaju između 100 i 500 eura po kilometru. Tada odlučuju hoće li se u aprilu prijaviti za bušenje u Jadranu. Interesovanje je zasad itekako dobro.

“Primili smo 40-ak različitih aplikacija za termine kada kompanijama paše da dođu. Nismo sve stigli ni da obradimo, a u naredne tri nedjelje smo bukirani. U naredne tri nedjelje dolazi šest kompanija”, dodala je Dorićeva.

Novo seizmičko snimanje sprovela je norveška kompanija Spektrum, a Hrvatska je Jadran podijelila u 29 blokova koji će biti ponuđeni na tenderima. Postavljanje platformi očekuje se tek za koju godinu. B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *