Hrvatska: Za seizmičke snimke podmorja 5.000€

Ukoliko žele da zavire u seizmičke snimke podmorja, ulagači zainteresovani za naftu i gas u Jadranu, moraju da plate 5.000 eura, prenose hrvatski mediji.

Vezani tajnim ugovorom, u sobu Agencije za ugljovodonike, tj. “data room”, odjednom smije da uđe najviše pet ljudi, prenosi portal Danas.hr.

“Ne smiju ništa da snimaju, zapisuju, slikaju, prepisuju i slično. Jedino što smiju da iznesu iz ove sobe je CD koji će dobiti od mene. Na tom CD-u imaće katalog svih podataka koji se nalaze na ‘data roomu’, detaljnu kartu Hrvatske”, pojasnila je za RTL televiziju predsjednica Uprave Agencije za ugljovodonike Barbara Dorić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nakon uvida u opštu kartu, detaljnije podatke o podmorju investitori plaćaju između 100 i 500 eura po kilometru. Tada odlučuju hoće li se u aprilu prijaviti za bušenje u Jadranu. Interesovanje je zasad itekako dobro.

“Primili smo 40-ak različitih aplikacija za termine kada kompanijama paše da dođu. Nismo sve stigli ni da obradimo, a u naredne tri nedjelje smo bukirani. U naredne tri nedjelje dolazi šest kompanija”, dodala je Dorićeva.

Novo seizmičko snimanje sprovela je norveška kompanija Spektrum, a Hrvatska je Jadran podijelila u 29 blokova koji će biti ponuđeni na tenderima. Postavljanje platformi očekuje se tek za koju godinu. B92

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.