„Global Ports Holding“ ne poštuje kolektivni ugovor?

Dodajte komentar

Sindikat barske kompanije „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ pisao je predsjedniku Vlade i Savjeta za privatizaciju Milu Đukanoviću zahtjevajući da to tijelo na narednoj sjednici raspravlja o kršenju Kolektivnog ugovora na štetu zaposlenih od strane novog vlasnika, turske firme “Global Ports Holding”.

Odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije 62,09 odsto kapitala u društvu AD “Kontejnerski terminal i generalni tereti” – Bar prodato je stranom investitoru “Global Ports Holding”-u iz Istanbula. Zaključivanjem kupoprodajnog i koncesionog ugovora, “Global Ports Holding” preuzeo je 17. Januara ove godine upravljanje nad društvom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

-Kupoprodajnim ugovorom “Global Ports Holding” se obavezao da, tokom trogodišnjeg perioda primjenjuje i postupa u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora. Već prilikom isplate januarske zarade došlo je do kršenja odredbi kolektivnog ugovora u dijelu obračuna zarade i uvećanja zarade zaposlenima. Imajući u vidu da je bilo u pitanju svega 14, odnosno 10 radnih dana otkad je novi vlasnik preuzeo upravljanje drusšvom, nijesmo htjeli da insistiramo na striktnoj primjeni Kolektivnog ugovora, sa željom da novom vlasniku omogućimo period adaptacije i upoznavanja sa obavezama koje je preuzeo. Medutim, kako je novi vlasnik odlučio da i februarsku zaradu zaposlenih obračuna suprotno odredbama Kolektivnog ugovora, čak i nakon više upozorenja sa naše strane, odlučili smo da Vam se obratimo kako biste na prvoj narednoj sjednici Savjeta razmotrili ovo pitanje i upozorili kupca da ispoštuje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom- naveo je predsjednik sindikata Luka Klisić u pismu Đukanoviću, u koje je Portal Analitika imao uvid.

U sindikatu Kontejnerskih terminala očekuju da, ukoliko “Global Ports Holding” ni nakon upozorenja ne ispoštuje obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom, Savjet za privatizaciju pokrene postupak jednostranog raskida zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *