Da li će lokalne samouprave morati da smanjuju zarade zaposlenima?

Dodajte komentar

Zarade u državnim službama, lokalnim samoupravama i državnim i opštinskim preduzećima ubuduće će zavisiti od toga da li je državni budžet u deficitu, od rasta ili pada brutodomaćeg proizvoda, prihoda i zaduženosti opština, te poslovanja kompanija. A da li zaposleni u javnom sektoru treba da strahuju od smanjenja zarada?

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić kaže da ta lokalna samouprava ne spada u grupu onih koji treba da brinu da li će zaposlenima biti smanjene plate.

“Mi nemamo zaduženja, pogotovo nemamo nikakvih zaduženja prema državi kada su posrijedi porez i doprinosi. Takve obaveze su sve izmirene i u tom dijelu ja ne očekujem neka smanjenja”, kazao je Mandić Anteni M.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prvi čovjek Bijelog Polja Aleksandar Žurić kaže da u njegovoj opštini Prijedlog Zakona o zaradama u javnom sektoru neće biti teško primijeniti.

“Iz razloga što po posljednjim analizama i statističkim podacima Bijeljo Polje ima najnižu prosječnu zaradu od svih lokalnih uprava u Crnoj Gori i u tom dijelu mogu reći da će taj zakon biti primjenljiv i neće biti velike razlike u odnosu na stanje koje sada imamo”, kazao je on.

SDP je ranije podnio amandmane na Prijedlog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojima je između ostalog, predloženo da se zakonom propiše da budžetski deficit organa lokalne uprave u određenoj godini ne bude veći od 10 odsto njenih godišnjih prihoda.

Za predsjednika Herceg Novog, taj prijedlog je prihvatljiv.

“Mislim da je deficit 10 odsto u granicama tolerancije. Kada je riječ o Herceg Novom, mi smo u minuloj godini imali ostvarenje budžeta preko planiranog i imali smo četiri do pet miliona više, a i u ovoj će sve biti realizovano zasigurno”, kazao je Mandić.

Aleksandar Žurić, pak smatra da će to što se traži da budžetski deficit bude limitiran na 10 odsto u praksi biti, kako kaže, teže primjenljivo.

“To je za mnoge opštine i u ovom trenutku problematično. Lako je definisati da treba povećati opseg i bazu koju treba oporezivati, ali je realna situacija takva da ćemo svi biti više upućeni na obavezno smanjenje rashoda i dalje, iako to činimo već nekoliko godina”, kazao je Žurić Anteni M.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je ranije da je Zakon o zaradama u javnom sektoru na javnoj raspravi, koja bi kako očekuje, trebalo da bude okončana za mjesec. CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *